НОВИНИ

Командирът на ВВС: Пилотите на хеликоптера са били едни от най-подготвените

Тримата авиатори, чийто вертолет МИ-17 падна край пистата на летище Пловдив, са били едни от най-опитните, въпреки че са имали недостатъчно летателни часове. Това заяви командирът на авиобаза Крумово бригаден-генерал Димитър Иванов. Трагичния инцидент, при който загинаха командирът на полета капитан Пламен Пантилеев и помощникът му - капитан Стоян Неделчев, се разследва успоредно от отдел Авиационна безопасност и Военно-окръжната прокуратура в Пловдив. Единственият оцелял при катастрофата, бордовият техник Алексей Каменов е с наранявания, но без опасност за живота.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
16:02, 12.06.2018
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Според стандартите на НАТО, нальотът за всеки летец е 180 часа на година, като е допустимо 40 от тях да са на тренажор. До инцидента, загиналите пилоти Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев са имали във въздуха 17 и 18 часа от началото на годината. А тежко пострадалият Алексей Каменов е имал 20 часа.

ген. майор Цанко Стойков, командир на ВВС: Условията, при които са изпълнявали полетите са били подходящи за тяхното ниво на подготовка, което е наистина високо. Изпълнявали са тази задача и друг път. Бих казал, че са имали една нормална натренираност.

От авиабаза Крумово са категорични, че всеки полет за загиналите летци не е бил само работа, а призвание.

бригаден ген. Димитър Иванов - командир на 24 авиобаза Крумово: Това бяха достойни мъже и професионалисти. А когато се разследва една такава катастрофа, се разглеждат винаги няколко версии.

До момента няма данни тежкият инцидент да е причинен от човешка грешка - съобщиха за БНТ от Военно - окръжната прокуратура в Пловдив. Разследването ще продължи поне месец. Но още преди експертите да се произнесат, опитни авиатори изразиха категорично становище, че катастрофата е заради техническа неизправност.

Според полк. Любен Лозанов, който има стотици часове във въздуха и дълги години отговаря за авиационната безопасност в щаба на ВВС, причината за падането на машината е проблем в системата на опашния винт.

о.р. полк. Любен Лозанов: Това е нещо, което като кормилото на самолета. То се върти и по този начин стабилизира вертолета да може да запазва посоката. Това според мен е отказало да действа - вертолетът се е завъртял и за около 3 секунди и се е забил в земята, защото той практически става неуправляем.

Подобна ситуация описват и очевидци на инцидента. Точно преди да падне, вертолетът се е завъртял на 180 градуса. Това е бил четвъртия полет за деня.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Вероятно се касае за технически проблем, ... и в рамките на 3 секунди вертолетът е паднал от 20 м. височина.

Вертолетът е преминал основен ремонт преди по - малко от две години в завод Терем - Летец. Именно тази машина е участвала в спасителната акция след потопа в Бисер, както и в гасенето на големия пожар в Кресна. А на 6 май поведе и военния парад в София.

Александър Богоявленски, авиоексперт: Цялата техника в бойната ни авиация е за подмяна, тя е изключително стара. Причините - те винаги са верига от фактори, които са се натрупвали във времето, било то технически или човешки фактори, най-вероятно е комбинация и от двете.

Разследването разчита изключително много на показанията, които ще даде оцелелият борден инженер Алексей Каменов. След падането на машината, заради опасността от взрив, той е изминал ранен близо 100 метра. Офицерският кандидат е с фрактури на единия крак и ребрата. Транспортиран е във Военна болница - София. Състоянието му е стабилно.

полк. Венцислав Мутафчийски, началник на Военно-медицинска академия: Гръдната травма е средно тежка към тежка. Кислород зависим е, но на този етап няма опасност за живота му. Напълно контактен и адекватен, с ясно съзнание къде се намира, защо се намира.

До приключване на разследването, тренировъчните полети в авиобаза Крумово се прекратяват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17-годишен българин, заподозрян за убийство в Германия, се предаде на властите
17-годишен българин, заподозрян за убийство в Германия, се предаде на властите
Швеция повдигна обвинения срещу мъжа, предизвикал нобеловия скандал
Швеция повдигна обвинения срещу мъжа, предизвикал нобеловия скандал