НОВИНИ

Командирът на ВВС с предупреждение за охранителните ни способности

България е в риск да изпадне в невъзможност сама да охранява въздушната си граница, заяви днес командирът на Военновъздушните сили у нас генерал-майор Цанко Стойков. Като причина за това той посочи липсата на действащи договори за поддръжка на наличната техника във ВВС, както и споровете около закупуването на нова. Военният министър Красимир Каракачаков се ангажира, че в най-кратки срокове ремонт и модернизация ще има. Под този знак преминаха официалните чествания на 105-годишнината от създаването на военно-въздушните ни сили.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
17:47, 16.10.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Предложението за подновяване на договора за поддръжка на наличната авиационна техника във ВВС с руската самолетостроителна компания е само "глътка въздух" според командира на ВВС.

ген.-майор Цанко Стойков, командир на Военновъздушните сили: Техниката във всички родове войски е на предела на своя ресурс, произведена през 80-те години на миналия век и макар че все още работи, тя може да ни сервира неприятни изненади във всеки един момент. Подкрепяме инициативата на министър Каракачанов, да бъде подписан договор за ремонт и поддръжка на наличната техника с РСК-МиГ. Необходимо е обаче закупването на нова!

Ремонтът на всичките 15 изтребители МиГ-29, които имат живот до 2029-2030 г., ще изисква сериозни финансови средства. Друг полезен ход обаче според вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов - няма. В отговор на опасенията, че с това решение страната ни ще генерира значителни поръчки за руския военнопромишлен комплекс и ще постави под съмнение изпълнението на ангажиментите ни към НАТО и ЕС, Каракачанов отговори така:

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Ама не било политическо съобразно, самолетите да ни били руски, такива са! Само, че МиГ-29 е по-добър от един от проектите, които ни предлагаха да закупуваме. Какво да направим? По политически причини да купим нещо по-старо и по-недъгаво?
;

На тържественото честване на 105-та годишнина от създаването на българските Военновъздушни сили, министър Каракачанов заяви, че 25 години груба политическа намеса в работите на армията спира нейната модернизация.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Къде отидоха двете ни ескадрили Миг-23? Защо бяха нарязани? Някой няма ли да носи отговорност? Къде отиде Миг-21, който продадохме на държави, които и днес ги ползват като основен боен самолет? И ги раздадохме по селата да висят по мегданите.

Според Каракачанов българските ВВС трябва да излязат от капана на политическите интриги, които спират закупуването на военна техника вече 10-та година.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: България трябва да положи усиля и да отдели средства за закупуване на нови изтребители, казвам нови, а не такива, които са по-лоши от тези, които имаме.

Наградени бяха военнослужещи и цивилни от състава на Военновъздушните сили, отличили се с висок професионализъм при изпълнение на задачите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици от Русе учат що е то кодиране
Ученици от Русе учат що е то кодиране
Президент, премиер и опозиция се обединиха за обща европейска отбрана
Президент, премиер и опозиция се обединиха за обща европейска отбрана