НОВИНИ

Командирът на ВВС специално пред БНТ: ВВС изпълняват основните си задачи

Първите нови самолети за българските Военновъздушни сили можем да очакваме през 2021 г., ако бъде сключен договоро. До края на октомври експертна група в Министерството на отбраната ще е готова с оценката на четирите подадени оферти за нов самолет.След ден е празникът на военните ни летци - 106 години след първия български боен полет. Командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков специално за „По света и у нас“.

Александър Марков
от Александър Марков
20:22, 14.10.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Авиацията пази родното небе, но ресурсът на сегашната техника изтича, предупреди ген.-майор Цанко Стойков - второ поколение летец, носител на званието „летец-пилот първи клас“.

ген.-майор Цанко Стойков, командир на ВВС: Моментното състояние на ВВС е такова, че позволява да се изпълняват основните задачи, които са ни поставени по гарантиране суверенитета на въздуха и изпълнението на бойното дежурство в национален и коалиционен мащаб.
;

Въпреки че авиацията ни чака новите самолети през 2021 г., няма да се откаже от старите - МиГ-29 и Су-25. Макар и ресурсът им да изтича, на тях все още може да се лети.

Вертолетната авиация също няма да остане на заден план.

ген.-майор Цанко Стойков, командир на ВВС: Вертолетите, които са на въоръжение във ВВС, са в експлоатационна годност, с които също изпълняваме основни задачи по осигуряване неподсредствената огнева поддръжка на другите видове въоръжени сили, а, също така, изпълнение на нашите транспортни задачи, които са необходими за ВВС и дежурството по аварийно-спасително осигуряване. Имаме Ми-17, който е предвиден да бъде ремонтиран и следващата година да продължи носенето на това дежурство. С останалите продължаваме тяхното дооборудване, имам предвид на вертолет „Кугър“, за да може и той да се използва за такива задачи.
;

Военновъздушните сили ще поискат и повече средства, така че да се увеличи нальотът на родните летци до и над 50 часа годишно.

ген.-майор Цанко Стойков, командир на ВВС: Нальотът, който те правят, наистина на тоя етап не задоволява, отчитаме го като недостатъчен, очакваме за следващата година повече ресурси, които да осигурят поддържане на по-голям брой изправна авиационна техника.
;

А за 106-тата годишна от паметния полет на поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев, които през 1912 г. хвърлят две ръчни гранати над гарата в Одрин, командирът на ВВС си пожела:

ген.-майор Цанко Стойков, командир на ВВС: Аз пожелавам на колегите от ВВС да запазят своя дух, своята енергия, своите сили, с които да продължим напред. Нека 16 октомври да бъде този преломен момент за ВВС, в който да реализираме нашите планове за модернизация.

Ако стане факт модернизацията, която се отлага вече 14 години, българските Военно-въздушни сили - едни от най-старите и славни в Европа - ще имат и своето бъдеще.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Натиск срещу Саудитска Арабия заради изчезването на журналист
Натиск срещу Саудитска Арабия заради изчезването на журналист
В Белгия гласуваха на местни избори, в Люксембург - на парламентарни
В Белгия гласуваха на местни избори, в Люксембург - на парламентарни