НОВИНИ

Командоси ще обучават лекари на самоотбрана в Бургас

От началото на годината зачестиха случаите на нападения над лекари от спешна помощ. Всеки ден медиците в Бургас ходят със страх на работа и призовават компетентните институции да предприемат мерки, за да се спре насилието на работното място. До сега обаче такива няма. Затова от Съюза на командосите предложиха безплатен курс по самоотбрана на лекаритe от Спешна помощ. Именно така те ще успеят да се защитят в случай на нападение от страна на пациент или роднина.

bnt avatar logo
от Юлиана Шопова
18:42, 14.07.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Стажантът по неврохирургия д-р Светослав Тодоров, разказва, че няма да забрави едно от дежурствата си в Шокова зала, когато е бил нападнат от близък на пациент.

д-р Светослав Тодоров- лекар в "Спешно отделение" на УМБАЛ- Бургас: Той влезе вътре директно, идвайки към мен каза "Ще ви убия. Разбирате ли, ще ви убия". Аз се стъписах, естествено, в първият момент. Касаеше се за една раничка от 2 см. В областта на глезена на това момиче. "

Това не е единственият случай на нападение над екипите на спешна помощ в Бургас. Затова и лекарите са категорични, че трябва да се предприеме нещо, с което да се спре насилието над тях.

д-р Светлозар Георгиев - зам. директор на УМБАЛ - Бургас : Настояваме всички институции да обърнат много сериозно внимание, за да бъдат прекратени такива случаи на насилие.

Именно заради тези случаи на насилие над медици, Съюзът на командосите в Бургас решава да предложи безплатно обучение по самозащита за лекарите от Спешна помощ, което ще им даде самочувствие да излизат от конфликтни ситуации.

ген. Петър Василев - зам. председател на Съюза на командосите: Няколко техники прости, които могат да те извадят от всякаква ситуация. При добро желание, особено медицинският персонал, който е учил анатомия, биомеханика, ще им бъде по- лесно. За месец, месец и половина могат да се усвоят тези техники."

От Съюза на командосите са предвидили специална зала, където да се провежда обучението на медиците. Тя е оборудвана с всичко необходимо, дори с манекени, на които лекарите ще тренират показаните им техники за самоотбрана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция чества националния си празник
Франция чества националния си празник
Военноморското училище във Варна с нов изследователски катер
Военноморското училище във Варна с нов изследователски катер