НОВИНИ

Коментари в Народното събрание около казуса с Изборния кодекс

И днес в парламента продължиха коментарите по намерението на президента Росен Плевнелиев да отправи искане към Конституционния съд за противоконституционност на промените в Изборния кодекс, свързани с откриването на изборни секции в чужбина. В същото време управляващите предвиждат да бъдат разкривани до 35 секции в една държава при поне 60 подадени заявления. Предложението, обаче, не допада на протестиращите българи зад граница, стана ясно от представителя на общността ни в Канада Красимир Гаджоков.

Вера Александрова
от Вера Александрова Александър Марков
11:19, 19.05.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
Жельо Бойчев, БСП лява България: Очевидно сме свидетели на тотален разрив между отношенията на президента и ГЕРБ, която го направи президент. Лично аз съм смутен от това, което президентът изложи като мотиви, на база на които ще сезира КС, по същество той обвинява ГЕРБ в това, че тя защитава тясно партийни интереси и погазва основни конституционни норми в страната.
Данаил Кирилов, ГЕРБ: Конкретно в случая аз се надявам президентът да съобрази, че ветото имаше сериозен ефект в парламентарните дебати, че то беше прието от правна комисия, включително, че беше и сериозният повод да продължат дебатите в коалицонния формат и да се стигне до една още по-добра редакция на чл. 14, която сме уверени, че решава казуса справедливо.
Гроздан Караджов: Не мога да не съм критичен към тези колеги. Едни неща обещавахме на избирателите си, за едни неща са ни изпратили тук, а гласуваме точно противоположните, това вече е смущаващо и бих казал, че вече е срам.
Красимир Каракачанов, ПФ: И ми е много интересно кое точно ще атакува в КС президентът. Един закон, който още не е станал публично достояние, тъй като не е обнародван в ДВ, или предполагаемите промени, които ще направим след това. Оттук нататък той има да тича за изборите, кампанията си е негова, да си я прави.
Красимир Гаджоков, представител на българската общност в Канада: Те посегнаха на нещо, което беше добре и което даваше възможност на много българи да гласуват. Тоест на последните избори особено от Америка и Канада много българи гласуваха за парламент. Аз говоря от името на активните българи в чужбина, на тези, които се възмущават от направените промени. Даже имаме и подписка и сме събрали 6000 подписа срещу тези промени. Това, което предстои - ние ще продължим да искаме да се възстановят възможностите, които даваше изборния кодекс, който беше в сила до април месец.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба на филмови костюми в студийния комплекс на Уорнър Брадърс
Изложба на филмови костюми в студийния комплекс на "Уорнър Брадърс"
Премахват опасни лампи край Благоевград
Премахват опасни лампи край Благоевград