Социалният министър Бисер Петков определи като добро предложението за вдигане на тавана на пенсиите на 1200 лева и за увеличаване на максималния осигурителен доход. Той обясни, че не е бил поканен на вчерашната среща по темата между правителството и синдикатите. Според шефа на социалната комисия Хасан Адемов това показва пренебрежително отношение към усилията на министерството.

Социалният министър посочи, че той самият е подкрепял виждането за отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии, но тези пенсионери, които досега са били ограничавани, считат тази стъпка за несправедлива. И подкрепи постигнато споразумение за вдигане на тавана от 910 на 1200 лева от 1 юли догодина.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Аз мисля, че това решение е добро, има позитиви от гледна точка на това, че значително повишава тавана на пенсиите като крачка и позволява на една голяма част от пенсионерите, които сега са ограничени да получават изчисления им размер.
Таванът на всички пенсии се вдига на 1200 лв. от 1 юли следващата година

Таванът на всички пенсии се вдига на 1200 лв. от 1 юли следващата година

От 1 юли догодина таванът на всички пенсии у нас, независимо кога са отпуснати, се увеличава на 1200 лв. За това са се споразумели синдикатите и прави...

Според шефа на социалната комисия Хасан Адемов таванът на пенсиите не отпада заради притеснения на управляващите, че ще се получи голяма разлика между минималните и максималните пенсии.

Хасан Адемов - председател на Комисията по труда и социалната политика в НС: А в година, в която предстоят 2 избора, управляващите са доказали, че трудно вземат непопулярни мерки. Така че по-скоро този ход от тяхна страна е страхлив и предпазлив ход, отколкото уместен ход. Какво казваме на тези, които са си отложили пенсионирането на базата на законови текстове? Политическите аргументи надделяват над експертните аргументи.
Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Въпросът се решава комплексно, той има своите финансови измерения.

Социалният министър каза също, че увеличаване на максималния осигурителен доход на 3000 лева ще осигури допълнителни приходи в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Бисер Петков: Не може да се говори за ощетяване при отпадане тавана на пенсиите

Бисер Петков: Не може да се говори за ощетяване при отпадане тавана на пенсиите

Ще падне ли таванът за пенсиите - този въпрос коментира в студиото на "Още от деня" социалният министър Бисер Петков. По думите му, още през 2015 г.,...

От ляво са доволни от идеята.

Румен Гечев - БСП: Предложението е чудесно, защото то е на БСП. Ние го предлагаме от години. Досега беше отхвърляно от колегите от ГЕРБ при подготовката на предишните бюджети.

От ДПС пък обсъждат идеята вместо от 1 юли, преизчисляването на пенсиите да стане от април, за да покрие скока на цените на енергоносителите.