НОВИНИ

Коментарите в световните медии за избора на нов генерален секретар на ООН

Отлични отзиви за успеха и качествата на Антониу Гутериш и изненада от неочаквано бързия завършек на процедурата по избор на генерален секретар - това е водещо в коментарите на световните медии. Отбелязва се още, че резултатът е разочароващ за онези, които водеха кампания начело на ООН за първи път да застане жена или кандидат от Източна Европа. Кристалина Георгиева и Ирина Бокова избраха социалните мрежи за своите първи коментари след вчерашния решаващ шести вот в Съвета за сигурност на ООН. "За мен беше чест, успех на Антонио Гутериш" написа Кристалина Георгиева във Фейсбук. "Моите най-искрени поздравления към Антонио Гутериш. Повече от сигурно е, че той ще бъде един изключителен бъдещ генерален секретар на ООН, сподели Бокова в Туитър.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:29, 06.10.2016
Чете се за: 01:38 мин.
По света

Авторитетният сайт "Политико" определя в анализа ли Кристалина Георгиева като последното предизвикателство, което Гутериш е преодолял, за да заеме поста - след дълга кампания с 13 кандидати.

От таблиците с резултатите на вчерашния вот, публикувани от ООН става ясно, че 5 държави са подкрепили Кристалина Георгиева. 8 са били против, като две от имащите право на вето са го наложили. Две страни са били "без мнение".

Ирина Бокова пък е получила по 7 гласа "за" и "против" . И срещу нея има наложено два пъти вето. Една страна е гласувала "без мнение".

Първоначално Ройтерс излезе със своя класация в която Бокова е втора, а Георгиева - девета като отчете и цветните бюлетини, индикиращи вето на петте постоянни членки. По - късно тази вечер агенцията поправи таблицата си и в нея потвърди подредбата на ООН- четвърто място за Бокова, осмо за Георгиева.

Председателят на Еврокомисията Юнкер каза, че е щастлив от връщането на еврокомисар Георгиева в неговия екип. Тя е прекъснала отпуската си и вече е в Брюксел. Въпрос дали Португалия може да очаква безпристрастност от Кристалина Георгиева при бюджетните преговори развесели прес-залата в Брюксел.

Александър Винтерщайн - говорител на ЕК: Не става дума един да е победил друг. Това беше невиждано прозрачен процес. Това не е битка един срещу друг, а процес на подбор, завършил с чудесен избор.

Еврокомисар Аврамопулос коментира темата от българската граница при Свиленград.

Димитрис Аврамопулос, еврокомисар по миграцията: След това, което се случи, сме щастливи, че Кристалина остава тук, с нас, в този труден и предизвикателен момент за Европа.

Повечето международни издания поставиха акцент върху очакванията от Гутериш, знаци, които дадоха за отношенията си Русия и САЩ при това гласуване и включването в надпреварата на заместник-председателя на Еврокомисията Кристалина Георгиева.

Тя влезе в надпреварата със закъснение, а кандидатурата й продължи едва няколко дни, коментира Гардиън, като отбелязва изненадващата бързина на решението за наследник на Бан Ки Мун, противно на очакванията, че процесът ще продължи до края на октомври.

;

След днешния вот в Съвета за сигурност на ООН председателстващият - руският посланик Виталий Чуркин, също коментира участието на Кристалина Георгиева в надпреварата.

Виталий Чуркин, посланик на Русия в ООН: По отношение на госпожа Георгиева - ние бяхме много открити с нея, разговаряхме с нея от дълго време, в продължение на месеци. И казахме това, което казваме на всички останали кандидати: "Ако сте в списъка с кандидати, ще ви имаме предвид, също както всички останали. Тя избра да влезе на късен етап, което си е нейно и на правителството на страната ѝ право да решат кога да се включи. И каквото стана, стана.

Стоманеният таван в ООН не позволи на жена да се изкачи до поста генерален секретар, отбелязва списание Форин полиси. Според него единството около кандидатурата на Гутериш е малко вероятно да промени фундаментално спираловидното влошаване на отношенията между Москва и Вашингтон или да доведе до край на войната в Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подарък за пълнолетието: безплатен билет за цяла Европа?
Подарък за пълнолетието: безплатен билет за цяла Европа?
Вирус, разпространяван с фалшиви писма от името на НАП
Вирус, разпространяван с фалшиви писма от името на НАП