НОВИНИ

Възможностите на Европейския фонд за отбрана

Отделяните средства за отбрана в Европа са недостатъчни, заяви еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Елжбета Биенковска на конференция в София. Темата бе коментирана и на срещата ѝ с премиера Боко Борисов. Двамата обсъдиха как новият Европейския фонд за отбрана може да стимулира фирмите от военно-промишления комплекс. Двамата акцентираха и върху свързаността на Западните Балкани.

Николай Минков
от Николай Минков
20:26, 12.11.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

30 млрд. евро са планираните средства за отбрана в бюджета на ЕС през следващите 7 години.

Средно, европейските държави отделят под 1% за отбрана, което е крайно недостатъчно, заяви еврокомисар Биенковска.

Елжбета Биенковска, еврокомисар: Трябва да се укрепи европейската отбранителна промишленост и да се намали пилеенето на средства. Начинът, по който се изразходват парите в сектора, не е унифициран, което означава, че нашето колективно сътрудничество е поставено под заплаха. А в никакъв случай не трябва да допускаме това.

Биенковска посочи, че чрез новия отбранителен фонд на разположение на фирмите във военната индустрия са 6,5 млрд. евро.

;

Според министъра на външните работи Екатерина Захариева тези средствата трябва да достигнат до малките и средни предприятия.

Тя акцентира и върху интеграцията на Западните Балкани като фактор за сигурността на Европа. Според нея една от стъпките е дигитална и транспортна свързаност.

Екатерина Захариева, министър на външните работи: Ако сложим всичките часове, които на годишна база се губят от камионите на границите, това на година ще означава 3000 години - това е само между страните от Западните Балкани.

Регионалната свързаност бе сред темите, които и премиерът Бойко Борисов обсъди с еврокомисаря по вътрешния пазар. По време на срещата Биенковска заяви, че по-добрата свързаност е предпоставка за повишаването на конкурентоспособността и за подобряването на бизнес средата както в страните от Западните Балкани, така и в цяла Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестът за горивата и този на майките на деца с увреждания се сляха в София
Протестът за горивата и този на майките на деца с увреждания се сляха в София
И синдикатите в МВР застават зад протестите срещу високите цени на горивата
И синдикатите в МВР застават зад протестите срещу високите цени на горивата