НОВИНИ

Комисия към НЗОК поема функциите на Фонда за лечение на деца от 1 април

80% от служителите на Фонда за лечение на деца ще се прехвърлят в специализираната комисия към Здравната каса, която поема функциите му от 1 април. Пред депутати от 2 парламентарни комисии заместник здравният министър Жени Начева увери, че е създадена организация за безпрепятствено прехвърляне на дейността на фонда към Здравната каса.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:05, 28.03.2019
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Прехвърлянето на фонда за лечение на деца към Здравната каса притеснява родители и пациентски организации.

Петя Александрова - сдружение "Деца с онкохематологични заболявания": Дали ще се подсигуряват лекарствата, които досега се отпускаха от фонда? Това са лекарства, които не са в позитивния списък и от фонда се отпускаха на децата с онкологични заболавания.

д-р Йорданка Пенкова - подуправител на НЗОК: Няма основание за притеснение. Милиони граждани на Република България получават лекарства и медицинска помощ, която се администрира от Здравната каса.

Друго притеснение на родителите е ще плаща ли Здравната каса разходите за транспорт и квартира, когато придружават деца за лечение в чужбина.

Жени Начева - заместник-министър на здравеопазването, председател на НС на НЗОК: Няма да се загуби възможността и правото, което и досега са имали в тази посока родителите на децата.

Подобно на фонда за лечение на деца и касата има право да приема дарения, обясни заместник-министър Начева.

Жени Начева - заместник-министър на здравеопазването, председател на НС на НЗОК: Средствата се разходват целево, само и единствено по волята на дарителите, и се събират по отделна нарочна сметка за тази цел.

От 1 април заявления за лечение на деца ще се приемат в офисите на касата в цялата страна. А необработените от фонда документи ще бъдат прехвърлени към касата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
През юли ни канят в чакалнята на валутния съюз
През юли ни канят в чакалнята на валутния съюз
Последен митинг на Петро Порошенко преди президентските избори в Украйна
Последен митинг на Петро Порошенко преди президентските избори в Украйна