НОВИНИ

Комисия разглежда падането на мораториума върху строежа на АЕЦ „Белене“

Енергийната комисия към парламента разгледа доклада на министерството на енергетиката за възстановяване на проекта Белене. Депутатите подкрепиха идеята да се даде мандат на енергийният министър да търси инвеститори. Те обаче се обявиха срещу възможността за отмяна на решението от 2013 за забрана на проекта.Заради евентуалния рестарт на АЕЦ „Белене“ тази сутрин пред парламента имаше протест, организиран от дясното обединение „Демократична България“.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:07, 06.06.2018
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Искрен Веселинов, Обединени патриоти: Нашият проект с този на колегите от ГЕРБ има едно допълнително условие, това, че ние искаме изграждането на пазарен принцип, тоест искаме да не натоварваме българския потребител с някакви фиксирани цени.

Решението от днес беше подкрепено и от БСП, но оттам го определиха като оттегляне на доверието,защото се задавали определени условия при които министър Петкова трябва да преговаря.

Жельо Бойчев, БСП: Г-жо Министър да ви кажа как аз чета внесеното решение от вашите колеги, които са подкрепили избирането ви за министър включително и в това правителство. Чета го като липса на доверие, за да не кажа другата дума, че по-скоро вие сте саботирана.
;

Депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти категорично подкрепиха възможността енергийният министър Теменужка Петкова да преговаря с бъдещи инвеститори. Те обаче се обявиха срещу отмяна на решението на Народното събрание за спирането на проекта с аргумент, че тогава в сила ще бъде предходно решение за изграждането на Белене от 2006 г. от Русия.

Искрен Веселинов, Обединени патриоти: Ние трябва да имаме яснота какво се случва с проекта, какви инвеститори има, какви предложения има и да вземе НС ново решение със съответните параметри, които сегашната ситуация изисква.
Александър Ненков, ГЕРБ: Ако е спънат този проект, той е спънат преди години, но да не се връщаме в исторически преглед на този проект и това обуславя защо ние сме толкова внимателни.

В случай, че текстовете бъдат приети в пленарната зала утре, министър Петкова ще разполага със срок до 31 октомври да очертае нова процедура за избор на инвеститор за централата при заложените от Народното събрание условия.

;

Срещу изграждането на Белене се обявиха от ДПС. Оттам отново потвърдиха тезата си от миналата седмица, че проекта няма да бъде довършен и сравниха новото решение с това от 2013 г., когато парламентът е отнесъл всички негативи.

Рамадан Аталай, ДПС: И сега наново, за да вземе МС, разберете премиера, искате НС наново да бъде онзи параван който наново да размие решенията.

Аталай прочете пред депутатите преамбюла на решението от 2013 година,където е записано, че има опасения от сеизмичен риск, по думите му тогава е логично сега ГЕРБ отново да не подкрепят решението както ще направи ДПС.

След гласуването в енергийна комисия, министър Петкова остана удовлетворена.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Това, което българският парламент ще направи утре е надявам се да подкрепи в стремежа му да възобнови действията свързани с реализация на проекта АЕЦ „Белене“ при определени параметри при реализация на проекта на пазарен принцип.
;

Пред сградата на парламента,срещу решението за възобновяване на проекта отново се обявиха от дясното обединение Демократична България с два аргумента - липса на екологичност и икономическа обосновка.

Мартин Димитров, Демократична България: Белене е най-опасната площадка в целия Европейски съюз по отношение на ядрените централи. Освен това е финансово изключително неизгоден за България - за 20 млрд. лева става въпрос, които ще бъдат похарчени и това е минималната цена, цената на тока от Белене ще бъде над два пъти по-висока от сегашната цена на тока в България.

Министър Петкова коментира аргументите на противниците.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Бих поставила въпроса много ли сме богати, за да можем да оставим 3 млрд. ей така просто да погинат и не ни ли интересува каква ще бъде енергийната сигурност на България в следващите години.

Утре се очаква решението за Белене да бъде гласувано в пленарната зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затворникът беглец Пелов бе убит в престрелка с криминално проявен в Ботевград
Затворникът беглец Пелов бе убит в престрелка с криминално проявен в Ботевград
Румен Радев: ЕС не може да бъде силен, ако и една от страните му е слабо звено
Румен Радев: ЕС не може да бъде силен, ако и една от страните му е слабо звено