НОВИНИ

Комисията по бюджетна политика към НСТС обсъжда Бюджет 2018

Комисията по бюджетна политика към Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъжда финансовата рамка за догодина. Синдикати и работодатели продължават вече втори час да заседават заедно със зам.-финансовия министър Кирил Ананиев. Преди минути финансовият министър Владисла Горанов напусна сградата и даде своята оценка за Бюджет 2018.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
12:06, 26.10.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Според Горанов Бюджет 2018 не е атрактивен, но пък е реалистичен и отразява възможностите на бюджета и средствата за догодина. По отношение на заложеното 5-6% увеличение на запатите на полицаите и в сектор "Сигурност", Горанов обясни, че то не е малко и е достатъчно, а по отношение на готвения протест утре от страна на КНСБ за по-високи запати в други сектори на икономиката, той каза, че всеки има право в крайна сметка да даде своята оценка за Бюджет 2018, но по думите му не се налагат други корекции в държавната план-сметка за 2018.

Какво е заложено за догодина?

По отношение на здравеопазването - в бюджета на Здравната каса се залагат близо 400 млн. лева повече.

;

По отношение на Държавното обществено осигуряване, една от най-сопррните мерки - е дали ще отпадне намаляването на обезщетенията при болест. В момента работодателите през първите три дни плащат 70% от нашата брутна заплата. Този текст, към момента, от страна на кабинета има заявка да отпадне като намаляване и да остане размерът, който действа и в момента.


;

Другите параметри на бюджета са ръст на икономиката с 4%. Дефицит 1% и вземане на нов държавен заем в размер на 1млрд. лв.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа между влак и бронетранспортьор във Финландия
Катастрофа между влак и бронетранспортьор във Финландия
Русе е домакин на научна конференция за културното наследство
Русе е домакин на научна конференция за културното наследство