Финансирането на българската част от газопровода „Турски поток“ е осигурено и започва строежа на трасето. Това стана ясно от днешното заседание на парламентарната комисия по енергетика. До дни стартира и процедурата за инвеститор за АЕЦ „Белене“. Министърът на енергетиката обяви, че и Съединените щати са проявили интерес към проекта. Заради скока в цените на тока за бизнеса на заседанието избухна скандал. Депутати обвиниха Националната електрическа компания, че е ограничила производството на електроенергия от Американските централи, натоварвайки ВЕЦ-овете.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев изчисли, че през януари НЕК е загубила 90 млн. лв. заради работата на половин мощност на двете американски централи за сметка на ВЕЦ-овете.

Делян Добрев, председател на Парламентарната комисия по енергетика, депутат от ГЕРБ: За мен, меко казано, това е безобразие. Това лошо управление на системата, това че американските централи не произвеждат енергия и в същото време се ползва енергия от ВЕЦ, увеличава цената на електоренергията в България.
Таско Ерменков, зам.-предс. на парламентарната комисия по енергетика, депутат от БСП: По данните, с които разполагаме и са публични, значи в системата има проблем.
Бизнесът иска отмяна на таксата "задължения към обществото" в сметките за ток

Бизнесът иска отмяна на таксата "задължения към обществото" в сметките за ток

Да отпадне таксата "задължения към обществото" от фактурите за ток на бизнеса и на битовите абонати. За това настояват от работодателските организации...

От НЕК се оправдаха с метеорологичните условия - дъждът и обилното снеготопене.

Петър Илиев, изп. директор на НЕК: Имам обявена висока вълна в каскада „Арда“ и от снощи по разпореждане на централното дисперческо управление централите в каскада „Арда“ работят на 24-часов режим.Там има-няма изгода, те работят и поради тази причина са намалени американските централи.

Депутатите не приеха аргументите и разпоредиха на парламентарните експерти по енергетика да направят пълна проверка на производството и продажбата на ток през последните дни.

Нивата на реките в Пловдивско са повишени, но не са опасни

Нивата на реките в Пловдивско са повишени, но не са опасни

Предупреждения за интензивни валежи и покачване на нивата на водоемите в 9 области на Югоизточна България. Няколко малки язовира в Родопите преливат,...

Пред енергийната комисия шефът на „Булгартансгаз“ обяви, че днес е взето окончателно решение за строежа на българската част от „Турски поток“ от Провадия до Сръбската граница с дължина 496 км. и на две нови компресорни станции.

Владимир Малинов, изп. директор на "Булгартрансгаз": Обществената поръчка за строителството бе обявена на 29 декември миналата година, в момента все още тече срокът за подаване на оферти, крайният срок е 15 февруари.

Министърът на енергетиката заяви пред депутатите, че три компании са проявили интерес предварително да закупят капацитет от българската част на "Турски поток". По този начин нужните средства за изграждане на трасето са осигурени.

Това са руската Газпром, швейцарската МОТ и българският оператор Булгартрангаз.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Добрата новина е , че се гарантира по безспорен начин изискването на ЕК за свободен достъп на всички търговци и на всички желаещи да имат достъп до тази инфраструктура.
"Газпром" започва да строи инфраструктура в Сърбия за "Турски поток"

"Газпром" започва да строи инфраструктура в Сърбия за "Турски поток"

Руският енергиен гигант "Газпром" скоро започва да строи инфраструктура в Сърбия за газопровода "Турски поток". Това съобщи ръководителят на компаният...

Стана ясно още, че до дни Министерството на енергетиката официално ще обяви процедурата за осигуряване на инвеститор за АЕЦ "Белене".

Освен китайски и корейски компании, интерес към изграждането на АЕЦ "Белене" проявяват и от Съединените щати.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: В Министерството на енергетиката постъпи писмо от "Дженерал електрик", като заявката на „Дженерал електрик" е да участва като инженер по проекта и съответно да е доставчик на турбините.

Ако бъде избран инвеститор, България ще участва съвместно с него в изграждането на централата с двата руски реактора и площадката в Белене.

Бъдещият инвеститор на АЕЦ „Белене“ ще може да продължи лицензионната процедура

Бъдещият инвеститор на АЕЦ „Белене“ ще може да продължи лицензионната процедура

Лицензионната процедура по проекта АЕЦ „Белене“ може да продължи от етапа, в който е прекратена през 2012 г. Това съобщи председателят на Агенцията з...