НОВИНИ

Комисията по култура ще обсъди проблема с ниските заплати на музикантите от БНР

По инициатива на председателя на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов на 26 април 2018 г. комисията ще проведе извънредно заседание. На него ще бъде обсъден проблемът с ниските заплати на музикантите от съставите на БНР.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:07, 25.04.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
комисията култура обсъди проблема ниските заплати музикантите бнр

Заседанието, на което ще присъства и председателят на Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание Менда Стоянова, ще бъде от 14.30 часа в зала 248, пл. „Княз Александър І“ №1. Ръководството на БНР също ще бъде поканено да участва в заседанието.

Творците от музикалните състави на Българското национално радио протестираха пред сградата на Министерството на финансите (МФ) с искане за увеличаване на бюджета на обществената медия, за да могат да бъдат повишени заплатите на творците.

Оркестърът за народна музика поздрави финансовия министър с няколко свои изпълнения във втория ден от протестите на музикалните състави на БНР. Около 200 души от Смесения хор, Симфоничния оркестър, Биг Бенда и Оркестъра за народна музика се събраха пред сградата на министерството с надежда да получат увеличение на заплатите, които са най-ниските в България:

"В забравата някъде сме останали, докато не стана така, че вече животът поскъпна, стандартът в България, в София вече два пъти по-висока е средната заплата, отколкото нашата. Ще ни настигне минималната заплата. Вече стана нетърпимо. Тъй като аз съм контрабасистка, мога да ви дам пример за цена на струни за контрабас – 400 лева при заплата 680". Именно заради това в Симфоничния оркестър не идват млади творци.

Генералният директор на БНР Александър Велев вече заяви, че корекция на бюджета е необходима, за да се повишат заплатите и да се запазят музикалните състави на радиото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди на протести в Гърция срещу реформите
Хиляди на протести в Гърция срещу реформите
Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на турнира в Барселона
Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на турнира в Барселона