НОВИНИ

Комисията по околната среда в Софийска община се събира за Витоша

Спешни мерки и за достъпа до Витоша: Столичният общински съвет с план да подобри туристическата и спортна инфраструктура.

Николай Минков
от Николай Минков
20:04, 16.01.2018
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Увеличават се автобусите към Витоша, за да може те да се превърнат в алтернатива на автомобилите, които задръстват планината и на единствения кабинков лифт до хижа „Алеко“- Симеоновския, предаде репортерът на БНТ Николай Минков. Спешна проверка пък трябва да покаже състоянието на ски лифтовете и кои се нуждаят от спешен ремонт. Това обяви кметът Фандъкова в сутрешния блок на БНТ.

;

Следобед пък заседава временната комисия към Столична община по проблемите на Витоша. Тя излезе с с няколко предложения.

Експерти на Столичния строителен надзор и на Държавната агенция по метрология ще проверят състоянието на всички 14 въжени съоръжения на Витоша, съобщи Йорданка Фандъкова.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: За да може да се направят по -сериозни проверки за състоянието и необходимостта от ремонти на лифтовете. Това ще се случи още тази седмица.

По този начин от Общината се надяват да задължат собственика на въжените съоръжения - „Витоша-ски“ - да ремонтира лифтовете.

;

Да се намалят автомобилите в планината през почивните дни, като се увеличи забраната за достъпа им към „Алеко“ с още един час - от 11 до 15, предложи временната комисия по проблемите на Витоша.

Елен Герджиков, председател на Столичен общински съвет: Аргументът всъщност е, че в 14 ч. часа все още има автомобили, които се качват в планината. Ако забраната важи до 3, особено зимата, това е времето когато се мръква, то много по-малко хора се качват нагоре, а в 2 часа, когато много хора вече слизат, а други се качат, се получават тези задръствания.
;

От пролетта пък столичани ще могат да се качват в планината с електровелосипеди. За целта ще бъдат изградени три стоянки, обясниха от инициатива „Зелена София“.

Елица Панайотова, главен координатор на „Зелена София“: Това не е мотопед, така, че се изисква физическа активност, но тъй като електрически е двигателя той облекчава страшно много движението и е много лесен.

Планира се и изграждането на зелени клинове, които ще свързват с директни велосипедни трасета столичните паркове и Витоша.

Всички са на мнение, че генерално проблемите на Витоша с ремонта, поддръжката и развитието на туристическата, спортната и транспортна инфраструктура ще се решат само чрез новия устройствен план. За целта съветниците от комисията поискаха той да им бъде представен още следващата седмица и едва тогава ще решат дали да го подкрепят или ще имат забележки към него.

;

Увеличава се и броят на автобусите към Витоша.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Възложих към редовните проверки, които прави Изпълнителната агенция по метробогия и технически надзор. Да се направи и междуведомствена група, така че към тези проверки да се включат и колегите от строителен контрол, за да може да се направят по сериозни проверки за състоянието и необходимостта от ремонти на лифтовете. Още следващата събота и неделя ще бъдат увеличен броят на автобусите по линия 66, които са за „Алеко“ - най-натоварената линия. Ще има автобус, който ще изчаква на долната станция на лифта, така че ако се напълни има още чакащи хора, да се включи в движението.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдив отбелязва 140 години от освобождението си
Пловдив отбелязва 140 години от освобождението си
Лимитите на болниците са незаконни според Върховния административен съд
Лимитите на болниците са незаконни според Върховния административен съд