Комисията по отбрана одобри договорите със САЩ за нови изтребители F-16 с 13 гласа "за" и 8 "против".

Решението беше прието с гласовете на ГЕРБ, ДПС и Обединените патриоти без "Атака". БСП и "Воля" гласуваха против.

Ако договорите бъдат ратифицирани до 31 юли, а парите по сделката преведени до края на годината, първите изтребители ще започнат да пристигат в България през 2023 г.

След България има още няколко страни, които ще сключат договори за над 300 изтребителя F-16, посочиха военният министър Красимир Каракачанов и екипът му.

Опозицията атакува сделката с аргумента, че в пакета не са включени ракети въздух-земя за самолетите.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Но са абсолютни спекулации са, че са направени компромиси със самолета и неговите способности и невъзможност да изпълнява мисиите си.
Таско Ерменков, БСП: Ние си купуваме скъпа играчка. Ламборджини с чип за ограничение на скоростта. Аз твърдя, че има скрити разходи. И времето отвън. Както гадаем за времето навън, така ще стане с цената на самолетите - Божа работа!
Владимир Тошев, ГЕРБ: Това, което купуваме, е бъдеще за авиацията ни. F-16, бл. 70 притежава 70% от хардуера и 90% от софтуера на F-35. Вадя сравнeни характеристики на други системи - 1,6 пъти превъзхожда останалите самолети.
Симеон Симеонов, ДПС: Едно хубаво нещо, дълги години чакано, се случва! Важно нещо. Сигурността струва пари. Да не бъдем само консуматор, а и генератор.
Бюджетната комисия в НС одобри сделката за F-16

Бюджетната комисия в НС одобри сделката за F-16

Финансовата комисия одобри актуализацията на бюджета, предвиждащ нобходимите средства за купуване на F-16 с гласовете на ГЕРБ, ДПС и част от Патриотит...