НОВИНИ

Комисията по отбрана в НС гласува проектите за нов изтребител и бойна машина

Комисията по отбрана в НС гласува проектите за придобиване на нов изтребител и бойна машина за пехотата. Двата проекта влязоха в НС с година закъснение, след като проектът за нов самолет беше рестартиран. БСП и „Воля“ гласуваха „въздържали се“.Модернизацията на армията е на стойност от 3,2 млрд. лв., като Министерство на отбраната планира проектите да се реализират в следващите 7 години.

Александър Марков
от Александър Марков
18:01, 05.06.2018
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Двата проекта предивждат:

Закупуване на 16 нови изтребителя за българските ВВС на два пъти по осем. Първите осем трябва да са на стойност от 1,8 млрд. лв. Ако проектът бъде одобрен, ще бъдат изпратени запитвания до:

  • САЩ за F-16 и F-18
  • Португалия за F-16
  • Италия за „Юрофайтър“ 1
  • Германия за „Юрофайтър“ 3
  • Франция за „Рафал“
  • Швеция за „Грипен“

В проектите се предвижда България да закупи новите изтребители и бронирани машини на разсрочено плащане за период от 12 години.

;
Красимир Каракачанов, министър на отбраната: В пленарната зала, когато всеки трябва да си даде гласът за това дали да модернизираме българската армия, дали да имаме нов тип боен самолет, дали да имаме нов тип бронирани машини и да придобием нови кораби за флота, едва ли ще има колеги, които да гласуват против. В края на краищата аз разчитам на чувството за национална отговорност.
Константин Попов, председател на Комисията по отбрана, ГЕРБ: В комисията по отбрана имаше добри послания от всички парламентарни групи, вкл. и от ВОЛЯ, вкл. и от БСП. Така че този хубав диалог, този добър разговор с тези положителни послания няма как да не изиграе решаваща роля при гласуването в Пленарна зала.
;

ДПС и Патриотите подкрепиха проектите с аргумента, че времето за модернизация на армията отдавна е настъпило. А БСП изрази резерви с уговорката, че в Пленарна зала може и да гласува „за“.

Симеон Симеонов, ДПС: Трябва да се прояви политическа зрелост и държавническо мислене именно по тоя въпрос и да бъдат подкрепени всички модернизационни проекти, защото те закъсняха изключително много.
Таско Ерменков, БСП за България: Модернизацията на Българската армия е нещо необходимо, но то трябва да върви ръка с ръка с издигане статута на служещите в армията, тяхното заплащане.
;

Годишните вноски ще са между 100 и 300 млн. лв., а първите изтребители се чакат у нас до 24 месеца след подписването на договора.

Вторият проект предвижда закупуване на нова 150 бройки бойни машини за Сухопътните войски. 60 от тях ще са специализирани. Стойността на проекта е за 1,4 млрд. лв., като отново се предвижда разсрочено плащане.

;

ГЕРБ, ДПС и Обединените патриоти дадоха зелена светлина на двата проекта за модернизация на Българската армия.

;

Очаква се проектите да влязат за разглеждане в Пленарна зала в четвъртък. Целта е до края на 2018 г. да има избрани изпълнители. Комисията гласува и Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили, според който армията изпълнява задълженията си по опазване суверенитета и териториалната цялост на страната в условията на недофинансираност, 20% некомплект и остаряла техника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбита инфраструктура и активизирало се свлачище след поройния дъжд във Варна
Разбита инфраструктура и активизирало се свлачище след поройния дъжд във Варна
Президентът Румен Радев критикува ефективността от борбата с корупцията
Президентът Румен Радев критикува ефективността от борбата с корупцията