Комисията по петиции в Европейския парламент разгледа днес 15 петиции на български граждани, свързани с предполагаемо нарушение на правата на потребителите при процедури с платежно нареждане и предполагаема измама и корупция при отнемане на имущество от страна на банки, дружества и частни съдебни изпълнители в България.

Председателят на комисията по петиции Долорес Монсерат остави всички 15 петиции на българските граждани отворени, което означава, че Европейският парламент ще продължи за следи случаите и ще предприеме по-нататъшни действия.

Радан Кънев - евродепутат от ДСБ/ЕНП - член на комисията по петициите: Много е възможно да има мисия за установяване на факти в България, много е възможно да бъдат сезирани други комисии с преки правосъдни и юридически функции в рамките на Европейския парламент и вярвам, че ще има достатъчно сериозен натиск към България за промяна на българското законодателство, така че отношенията кредитор-длъжник да бъдат равнопоставени.

Адвокати и правозащитници настояват за промени в гражданско процесуалния кодекс и най-вече на член 417.

Веска Волева - адвокат: Ние от 2007 година се борим с този текст, който според мен съсипа България и изгони българите. Противно на всякакви правила на правната философия банките изместиха съдилищата. Съдилищата не участват в това производство, освен да са едни деловодители на банките.
Николай Даскалов - адвокат: Според мен трябва да се променят и други текстове в гражданското процесуално законодателство, включително относно действията и обжалването на действията на частните съдебни изпълнители, връчването на чл. 47 чрез залепване на уведомление и много други текстове в Гражданския процесуален кодекс.

Евродепутат Ангел Джамбазки също призова за законодателни промени.

Ангел Джамбазки - евродепутат от ВМРО/Европейски консерватори и реформисти: Действително трябва да има законодателни промени в българското Народно събрание и те трябва да направят така, че един човек да не бъде вечен длъжник, да не бъде преследван до края на живота си, да може да се възстанови, да предприеме отново стопански рискове и най-вече да се отнеме от ръцете на големите монополисти това ядрено оръжие, което имат - да започнат производство, да запорират, продават, изземват без да е доказал дълга, без да е чута ответната страна.

През януари Европейската комисия също призова България да спазва европейското законодателство по отношение на неравноправни клаузи в потребителските договори.