Комисията по регионална политика към парламента отхвърли частичното президентско вето върху поправките в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Тези текстове забраняват къмпингуването в ивицата край морето извън определени зони.

Държавният глава Румен Радев върна два текста от закона, като смята, че се въвежда прекалено рестриктивен режим за любителите на летуване на каравани и палатки.

Според него не е допустимо от юридическа гледна точка да се въвеждат разпоредби с подзаконов нормативен акт, тъй като четири министерства ще трябва да подготвят наредба за местата за любителите на близостта с природата.

Мотивите му днес бяха подкрепени и от представители на природозащитни организации. От мнозинството отговориха, че ветото е по-скоро политически акт и че не се ограничават правата на природолюбителите. 13 депутати от комисията гласуваха против мотивите на президента, 6 ги подкрепиха.

Президентът наложи вето върху Закона за устройството на Черноморското крайбрежие

Президентът наложи вето върху Закона за устройството на Черноморското крайбрежие

В мотивите си Румен Радев пише, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, но режимът за „диво къмпингуване" става значително по-рест...