Комисията по транспорт на Европейския парламент отхвърли два от трите доклада от пакета "Мобилност" и подкрепи предложението камионите, извършващи товарни превози в Европейския съюз, да се връщат веднъж на три седмици в страната на регистрация на фирмата. Докато евродепутатите гласуваха пакета, на площада пред Европейския парламент протестираха стотици превозвачи от България, Румъния, Полша, Литва и Унгария.

С обобщение на събитията - вижте в прякото включване на нашия кореспондент Десислава Апостолова.

Тълкуванията на това, което днес гласуваха евродепутатите са различни. От целия пакет "Мобилност" бяха отхвърлени два доклада и беше гласуван един от тях. По време на заседанието на Комисията по транспорт вътре имаше представители на синдикати на западните превозвачи. Те бяха изключително доволни от отхвърлянето на тези два доклада, защото те съдържаха искания, които са в унисон с държавите от Източна Европа, т.е с нашите искания. И те изтълкуваха гласуването в Комисията като своя победа и поражение за Източна Европа. Защото в отхвърлените доклади беше и така спорното предложение за това шофьорите да могат да използват седмичната си почивката си в кабините на своите камиони.

От друга страна и българските евродепутати също обявиха гласуването за победа, защото гласувайки само един от докладите законодателната процедура спира - т.е. това е добър вариант за България.

Според транспортният министър, ако до 31 януари не се стигне до решение как ще продължи по-нататък законодателната процедура, този пакет "Мобилност" ще остане за следващия парламент, което съвпада с исканията на България.

Днес координаторите по докладите от транспортната комисия се опитаха да се разберат дали е възможно с приет само един доклад от целия пакет, пакетът все пак да влезе в пленарна зала, но не успяха да се разберат. Това ще бъде решавано следващата седмица по време на сесията на ЕП в Страсбург.

Днес българският транспортен министър Росен Желязков имаше разговори с полския си колега и двамата се разбраха да продължат координираните действия на държавите от Източна Европа.

Росен Желязков, министър на транспорта: Аз разговарях с премиера за неговите усилия, които той ще направи заедно със своите колеги да се посочи ясно и категорично, че тези две години пакетът не само, че не събира одобрение, той очевидно разделя както Съвета, така и парламента. На настоящия етап ние ще изчакаме решението на координаторите, като междувременно ще убеждаваме по всички възможни допустими в рамките на парламента начини за правотата на тона, че законодателни решения, приети в края на един мандат и очевидно разделящи Европа, бизнеса и гражданите нямат място на този етап.

По време на гласуването пред сградата ЕП имаше протест на български и румънски превозвачи. Протестът завърши с български хора, т.е превозвачите бяха очевидно доволни от резултата, който беше постигнат днес от Комисията.