НОВИНИ

Комисията за НДК изслуша Деница Златева, Боршош отказа да се яви

3 милиона и половина лева от отпуснатите 17 не са похарчени за ремонта на НДК. Това заяви настоящият изпълнителен директор Ангел Митев пред Временната парламентарна комисия , която проучва изразходването на средствата. Обяснения пред депутатите дадоха още вицепремиерът Деница Златева, както и председатели на Съвета на директорите в НДК. Днес трябваше да бъде изслушан и бившият директор Мирослав Боршош, но той не се яви на заседанието.

Айше Сали
от Айше Сали БТА
18:11, 24.07.2017 (обновена)
Чете се за: 01:53 мин.
У нас

Върху мен не е упражняван политически натиск за смяната на борда на директорите на НДК, не съм упражнявала "политически чадър" върху нито един член от екипите за подготовка на председателството на България на Съвета на ЕС. Това заяви бившият вицепремиер по подготовката на председателството в служебното правителство Деница Златева, която беше изслушана днес на заседанието на Временната комисия, която установява факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за събитието.

Деница Златева, служебен вицепремиер в кабинета "Герджиков": Аз съм освободила от отговорност по отношение на финансовия отчет за 2016 г. Не съм освободила от последваща отговорност, включително и финансова при последващи одити за финансово управление, не съм освободила от административна, още по-малко от наказателна и това е видно и от предявените обвинения от прокуратурата. Върху мен не е упражняван никакъв политически натиск за оставянето на г-н Боршош, нито за подписването на финансовия отчет. Това, което казах и в залата е, че решение на служебното правителство беше всички екипи, които работят по председателството да бъдат запазени.

От самото начало на мандата на служебното правителство ние заявихме, че ще гарантираме приемственост на екипите. Това беше и единственият аргумент, с който изпълнителният директор не беше сменен - той и екипът му се занимаваха оперативно с подготовката на сградата на НДК за нуждите на председателството, посочи Златева. Тя добави, че по време на мандата не е бил сменен нито един от хората, които се занимават с подготовката на всички нива.

Заверка на годишен финансов отчет не дава пълен, безграничен, неограничен имунитет на съвета на директорите, заяви Деница Златева. По думите й одитът за заверка на годишния финансов отчет потвърждава финансовата политика на дружеството, че са спазени изискванията на международните и българските счетоводни стандарти.

Златева добави, че финансовият резултат на НДК за 2016 г. е подобрен с близо 1 млн. лв., или 30 процента спрямо 2015 г. Това не означава, че членовете на съвета на директорите са освободени от наказателна или административна отговорност, заяви бившият вицепремиер.

;

В края на миналия месец министърът на културата Боил Банов назначи ново ръководство с инж. Ангел Митев. целта беше това ръководство да бъде експертно, а основната му задача беше да се справи в срок и качествено с ремонтите. Самият инж. Ангел Митев обясни днес в какво състояние е заварил дружеството.

Ангел Митев, изпълнителен директор в НДК: Към 24 юли 2017 г. НДК трябва да разполага с 9,3 млн. лева. 5 млн. лева - това са налични средства в банките за капиталовите разходи. Разликата в размер на 3.5 млн. лева е отишла за разплащане на други дейности.
;

Мирослав Боршош написа във Фейсбук, че няма да се яви пред комисията. Един от аргументите му беше, че тя е имала само няколко заседания и времето през което са представени всички документи пред депутатите не е достатъчно, за да успеят да се запознаят с всички факти и обстоятелства. Другата причина, която посочва е, че вече на него му е повдигнато обвинение и точно заради това обвинение не желае да говори.

Мирослав Боршош: Решенията, взети в такива кратки срокове и в условията на медиен натиск, не могат да бъдат безпристрастни и обективни. В този смисъл, имам основателни съмнения относно добросъвестната работа и заключения на комисията, както и относно непредубедеността на някои от нейните членове. В периода, в който комисията заседаваше, настъпиха съществени промени в обстоятелствата - прокуратурата повдигна обвинение. Всички факти и твърдения вече ще се изясняват в съда и затова допускам, че явяването ми пред комисията може да се използва и за други цели, а не само за изясняване на истината.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жертвите в Лахор станаха 25, извършителите са ясни
Жертвите в Лахор станаха 25, извършителите са ясни
Борисов: Трети сме по най-ниско съотношение дълг - БВП
Борисов: Трети сме по най-ниско съотношение дълг - БВП