НОВИНИ

КЗК забрани на „Инерком“ да купи ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията забрани на "Инерком" да купи ЧЕЗ. Сделката предизвика остри обществени реакции, още когато стана ясно за намерението на Гинка Върбакова да купи енергодружеството. Решението може да се обжалва пред съда.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:05, 19.07.2018 (обновена)
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

Основният аргумент за отмяна на сделката е, че тя ще доведе до нелоялна конкуренция на купувача "Инерком". Дружеството има паркове за производство на ток от слънчева енергия и купувайки основният доставчик в Западна България би имал конкурентно предимство пред останалите играчи на пазара. Забраната няма да се отрази на енергийната сигурност, категоричен е ресорният министър.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Има компетентен орган, този компетентен орган се казва КЗК . Ние сме правова държава, всеки трябва да работи в рамките на своята компетентност
ЕРП-тата работят абсолютно ясно, точно и прозрачно, има КЕВР, която упражнява контрол върху тяхната лизензионна дейност. Оттук нататък държавата е на своето място, енергийната сигурност е гарантирана .

Без позволение от КЗК сделката с ЧЕЗ не може да бъде финализирана. Предстои по нея да се произнесе и енергийният регулатор. Ведомство обаче все още не разполага със законови критерии, по които да извърши оценката.

Иван Иванов Нямам коментар на въпроси, които са под условие за бъдещо време.
Нека видим как ще се случат нещата. В момента има решение на КЗК с незабавно изпълнение, това е, което мога да ви кажа.

Решението на КЗК предизвика веднага политически реакции.

Крум Зарков - зам.-председател на ПГ на "БСП за България": Откакто избухна скандалът с ЧЕЗ , ПГ на БСП последователно и аргументирано изразяваме съмнение, че тази сделка не отговаря на българските закони. Днес имаме първото потвърждение за това. Поздравяваме КЗК за навременното решение .
Искрен Веселинов - зам.председател на ПГ на "Обединени патриоти" : Всъщност КЗК доказа, че има държавни органи, които обективно и независимо обследват обстоятелствата по една сделка и не се притесняват да вземат решение, когато то не е толкова изгодно на някой чужд инвеститор .

Купувачът "Инерком" разпространи съобщение до медиите, в което се казва, че компанията е изненадана от решението на КЗК, ще се запознае с аргументите и ще реши дали да обжалва. От ЧЕЗ засега не коментират темата.

;

Комисията за защита на конкуренцията е направила анализ на пазара на едро на ток. Констатирала е две неща - първо ако сделката се осъществи, Инерком ще има господстващо положение на пазара в Западна България и второ - това ще доведе до изкривяване на свободния пазар.

Засега няма реакция на ЧЕЗ, но компанията продължава да води дело срещу България заради умишлени - според дружеството - загуби. Подобни дела водят и другите две компании за доставка на ток - ЕВН и Енерго про, делата са за милиарди.

;

Инерком може да се откаже от сделката или да обжалва. В случай, че обжалва, съдът има право да върне решението на КЗК за ново преразглеждане. Има и вариант енергийната компания да промени структурата на активите си, тоест да прехвърли слънчевите си паркове в друго дружество и пак да поиска разрешение от антимонополистите.

По-интересен обаче е казуса с КЕВР. Задължението да провери сделката беше вменено на регулатора със спешни промени в Закона за енергетиката. Депутатите обаче пропуснаха да въведат критерии, по които това да се случи и реално КЕВР е с вързани ръце. Промяната в закона няма как да стане преди приключването на този парламетарен сезон.

Предложения за критерий досега са направили от Обединените патриоти. Те искат КЕВР да си съдейства с ДАНС. Тепърва обаче предстои предложенията да бъдат разгледани в енергийното министерство и съгласувани с юристи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК: Всички мерки срещу чумата по животните са ефективни
ЕК: Всички мерки срещу чумата по животните са ефективни
Взимат втора проба от стадото в Болярово, където БАБХ откри второ огнище на чума
Взимат втора проба от стадото в Болярово, където БАБХ откри второ огнище на чума