5 милиона и 100 хиляди лева ще е глобата за Националната агенция по приходите заради изтичането на лични данни на 4 милиона и 100 хиляди българи. Това съобщи в ефира на БНТ председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. От НАП съобщиха, че ще обжалват глобата.

Наложената санкция на НАП от 5 милиона и 100 хиляди лева е няколко пъти по-ниска от максималната сума, предвидена в закона - до 20 милиона евро. От Комисията за защита на личните данни са отчели, че НАП е отговорен администратор и прави възможното да минимизира щетите, както и да уведоми засегнатите от хакерската атака.

Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни: Взехме предвид отговорното поведение на агенцията след действията, които се случиха по кражба на тази информация от базата им данни, начинът, по който е извършена тази кражба, защото за мен си е кражба, независимо от начина, по който се случи.

Проблемът е, че НАП е трябвало да направят повече отколкото са правили до момента на кражбата на информация и затова са санкционирани.

От НАП посочиха, че актът на комисията за установяване на административно нарушение е оспорен в законовия срок. Приходната агенция потвърди, че ще обжалва и глобата. Мотивът е, че кражбата на данни и публичното им оповестяване са резултат от действия, които представляват престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, извършено въпреки предприетите от НАП мерки за защита.

НАП ще оспорва глобата от 5,1 млн. лева за теча на лични данни

НАП ще оспорва глобата от 5,1 млн. лева за теча на лични данни

НАП оспорва акта на КЗЛД, предстои обжалване и на наказателното постановление. От приходната агенция обмислят да заведат дело срещу извършителите на х...

От приходната агенция обмислят да предприемат и съдебни действия спрямо извършителите на хакерската атака.

От следващата седмица ще бъде пусната справката какви лични данни на хората са изтекли. Проверката ще се прави чрез персонален идентификационен код, издаден от приходната агенция, с електронен подпис или в офисите на НАП след представяне на лична карта.

Заведените индивидуални жалби за теча на данни няма да повлияят на размера на глобата. Санкции ще има при подадени жалби за измами с бързи кредити.

Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни: Ще последва много сериозна санкция за фирмата за бързи кредити, ако тя се е поддала на такива незаконосъобразни действия и не е проверила достатъчно внимателно подадените при нея документи за такъв бърз кредит.

По отношение на теча на данни на над 33 хиляди клиенти на банката, на която беше наложена санкция от 1 милион лева, шефът на Комисията за защита на личните данни коментира, че грешката е на финансовата институция. При нарушението са изтекли и данни на трети лица - роднини и предишни собственици на имоти. Сред документите са и копия на лични карти. Банката трябва да уведоми засегнатите.

Вижте целия разговор с Венцислав Караджов във видеото.