Обещаната консервация на древното селище Скаптопара, открито по трасето на магистрала "Струма" край Благоевград, да започне веднага. Това поиска Гражданският комитет за запазване, социализиране и развитие на древното селище от Министерството на културата. Според организацията действията, които се изискват по Закона за културното наследство, се бавят вече 4 месеца.

Покровник, Благоевград

От Инициативния комитет за спасяване на археологическия обект край село Покровник настояват за спешна консервация на находките, тъй като заради дъжда и снега каменните зидове, делви и други антични предмети са започнали да се разрушават. Искат още да се извърши проверка за обстоятелствата довели до забавянето на консервацията.

Лазар Андреев, Инициативния комитет за спасяване на Скаптопара: Ние бяхме принудени да ги подсетиме, че те имат ангажимент и задължения, които трябва да се свършат. Това беше единствената причина да пуснеме писмото, защото наистина се притесняваме какво ще се случи на обекта и как ще бъде съхранен и запазен, а най-малкото нашата идея ние искаме да го видим работещ, а не разрушен.

Тук на това място археолозите откриха древното селище, за което се предполага, че е Скаптопара. Запазени и ценни се оказаха част от римската баня, гробница и раннохристянската църква.

Консервацията на античното селище ще започне до края на седмицата съобщиха от Министерството на културата. Осигурени са и необходимите средства за опазването на находките. А строителството на Лот 3.1 от магистрала "Струма", в участъка на археологическия обект, ще продължи след предприемането на тези дейности от компетентните институции.