НОВИНИ

Компаниите сами обучават начинаещи програмисти

Заради бурно развиващия се IT сектор у нас програмистите се превърнаха в най-търсените и най високо платени специалисти на пазара на труда. Отговорът на държавата засега е дуалната система. Компаниите в сектора обаче търсят още по-бърз и ефективен начин да се сдобият с така нужните им компютърни специалисти чрез създаване на собствени академии, в които обучението е напълно безплатно. За една от тях ще ви разкажем в следващия репортаж в рубриката "Технологии".

Николай Минков
от Николай Минков
16:32, 02.06.2017
6952
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Над 11 500 обучени компютърни специалисти от 2009 година досега.

Светозар Георгиeв - съосновател на академия за програмисти: "Идеята се зароди изцяло продиктувана от нуждата нашата софтуерна компания да расте по бърз и устойчиви начин. Основна цел на нашата академия винаги е била образованието да бъде безплатно - т.е. да няма никаква бариера за хората, които са решили да започнат кариера в IT индустрията. Реално хората, които се вливаха в нашата компания бяха само около 10-15%, т.е. всички останали захранваха целия IT пазар."
Бойко Яръмов - съосновател на академия за програмисти: "Всеки над 18 години може да дойде и да се запише. Средната възраст на настоящите ни групи е около 26 години".

Кадрите са много разнородни ветиринари, архитекти, спортисти, които търсят преминаване към сектор, който знаме, че носи доста по-добри икономически облаги.

Надежда Христова - курсист: "Вече шести месец уча програмиране тук. Доста е трудно, но се справям. Досега съм работила с неправителствени организации, които работят с деца".
Бойко Яръмов - съосновател на академия за програмисти: "Обучението е с продължителност 12 месеца, много е интензивно, тества мотивацията на желаещите".
Иван Първанов - програмист, завършил академията: "Завърших академията преди два месеца. Още първата седмица получих 3 работни оферти с тяхна помощ и до края на втората вече бях подписал договор. Разликата между академията и висшите учебни заведения е, че в академията няма урок, който не минава без практически упражнения и те са основния акцент".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българка с високо признание от Индия
Българка с високо признание от Индия
Костурица се възстановява след пътен инцидент
Костурица се възстановява след пътен инцидент