НОВИНИ

Компанията "Кеймбридж Аналитика" влиза в процедура по несъстоятелност

Компанията за политически консултации "Кеймбридж Аналитика" прекратява дейността си и влиза в процедура по несъстоятелност. Тя беше обвинена, че е злоупотребила с лични данни чрез социалната мрежа Фейсбук.

bnt avatar logo
от БНТ
06:38, 03.05.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Фалит за "Кембридж Аналитика". Компанията се оказа в центъра на скандал за злоупотреба с лична информация. Това стана, след като социалната мрежа Фейсбук призна, че по неправомерен начин е споделила с британската фирма лични данни на 87 милиона потребители. Компанията, заедно със своя партньорска фирма, прекратяват дейността си заради загуба на клиенти, гласи официално съобщение. Дали обаче чрез този юридически ход "Кембридж Аналитика" ще избегне правосъдието?

Деймиън Колинс, председател на комитета на британските адвокати: Трябва да сме сигурни, че това не опит за бягство и че тези компании не спират работа, за да избегнат разследването срещу тях за използването на лични данни и за законността и етиката на техните практики. Това разследване ще продължи. Ние трябва да знаем какво се е случило. Много е лесно да затвориш една компания, а хората зад нея просто да се появят на друго място заедно с всички данни и контакти, които вече са натрупали.

Сред обвиненията към "Кембридж Аналитика" са, че консултантската фирма е използвала данните от Фейсбук за да повлияе на президентските избори в САЩ и референдума за членството на Великобритания в ЕС. Процедурата по обявяване в несъстоятелност на компанията ще протече в Обединеното кралство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първият дипломат на Китай се е срещнал с външния министър на Северна Корея
Първият дипломат на Китай се е срещнал с външния министър на Северна Корея
Парламентът ще обсъжда промени в Закона за съдебната власт
Парламентът ще обсъжда промени в Закона за съдебната власт