НОВИНИ

Компанията "Спейс Екс" през очите на един българин

Утре "Спейс Екс" ще изстреля ракетата "Фалкон 9" с доставки за Международната космическа станция. Ракетите на частната компания замениха полетите със совалки, "пенсионирани" от НАСА. Сърцето на Спейс Екс е фабриката за ракети, разположена на 30 000 кв. км площ, на улица "Ракета"№1 в предградие на Лос Анджелис. Как изглежда тя отвътре - Цветелина Йорданова и Недялко Данов ни срещат с един българин, посетил уникалния космически център като участник в програма на НАСА.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:27, 17.02.2017
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Тихомир Димитров е космически ентусиаст, както сам казва, в най-чист вид. Завършил е програмата "Космически науки" на НАСА и Международния космически университет в Охайо, програмата "Космически предизвикателства" в България. Сега е лектор в Планетариума в детския научен център "Музейко". Най-вдъхновяващият моменти в живота му е посещението в ракетната фабрика на "Спейс Екс". Тихомир влиза в нея за първи път през август 2015 година и отново година по-късно.

ТИХОМИР ДИМИТРОВ, специалист по астрономия и космически науки: Това е фабрика, където се произвежда абсолютно всичко, с което "Спейс Екс" като цяло работи - ракети, космически апарати. Вътре е целият инженерен талант на компанията.

Това, което посреща космическият ентусиаст на това място, над входната врата е първият космически апарат, който "Спейс Екс" е извел в космоса, нарича се "Дракон" на български, той е окачен на тавана на фабриката. В центъра на фабриката има пететажна сграда с остъкление, където всички инженери могат да видят през прозореца всичко, което са проектирали на хартия, как след това се произвежда под краката им.

През 2008 година частната компания подписа договор с НАСА за доставки до Международното космическа агенция.

ТИХОМИР ДИМИТРОВ, специалист по астрономия и космически науки: "Спейс Екс" спечелиха този договор, първо заради дръзката визия на Илън Мъск като шеф на компанията и второ, защото компанията влага огромни средства в космически разработки, там е съсредоточен най-големият инженерен талант в целия свят.

Утре ще е стартът на десетата от общо 12 мисии до Международната космическа станция. Ракетата "Фалкон 9" ще изведе товарната капсула "Дракон" от Космическия център Кенеди във Флорида.

ТИХОМИР ДИМИТРОВ, специалист по астрономия и космически науки: За първи път компанията ще изстрелва своята ракета "Сокол" от стартовата площадка 39А във Флорида - от тази площадка са изстрелвани мисиите "Аполо", оттам са изстреляни ракетните "Сатурн", с които първите астронавти са достигнали до Луната.

"Спейс Екс" е пионер в много отношения - първата частна компания, която изпраща апарати в космоса - дейност, извършвана до този момент единствено от космически агенции на Русия, САЩ и Китай. Следващата ѝ голяма цел е Марс и Тихомир вярва, че постигането ѝ е само въпрос на време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна Мюнхенската конференция по сигурността
Започна Мюнхенската конференция по сигурността
Разследване: Как сме дали гражданство на 114 души, издирвани от Интерпол?
Разследване: Как сме дали гражданство на 114 души, издирвани от Интерпол?