НОВИНИ

Компенсират Софийския университет за отнетата сграда с друга

Софийският университет няма да протестира заради отнетата сграда на бившия механотехникум на бул. "Ал.Стамболийски" в столицата. Днес проблемът беше разрешен след среща на ректора на университета проф. Анастас Герджиков и деканите на факултетите с министрите на образованието и на финансите Красимир Вълчев и Владислав Горанов.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:40, 08.01.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

В сряда правителството ще гласува сградата на бившия техникум, която в края на декември беше дадена от Министерския съвет на Висшия съдебен съвет, да бъде заменена с друга - тази на Професионалната гимназия по облекло на бул. "Черни връх". Според министър Вълчев учениците от самата гимназия вече са преместени в друга сграда в Лозенец. Правителството ще гласува още и да се отпуснат допълнително 10 млн. лева на Алма матер за подобряване на материалната база и отпразнуване на 130-ата годишнина от създаването на Университета.

Анастас Герджиков, ректор на СУ "Св. Климент Охридски": Аз бях сигурен, че става дума за някакво недоразумение и както вече няколко пъти казах - за комуникационен проблем между нас. Сега комуникацията е възстановена, аз не виждам причина да протестираме, Академичният съвет ще се събере и съм сигурен, че ще потвърди това решение.
Владислав Горанов, министър на финансите: Сумата е ясна, говорим за 10 млн., а конкретното разпределение първо ще бъде разписано в акт, който министър Вълчев представи на вниманието на правителството и ще бъде разгледан в сряда, но който почива на волята на академичното ръководство на СУ като разпределение по определени инфраструктурни обекти и цели на инвестицията.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12-годишната Никол е най-четящото дете за 2017-а година в Русе
12-годишната Никол е най-четящото дете за 2017-а година в Русе
Папа Франциск се срещна с дипломатите във Ватикана
Папа Франциск се срещна с дипломатите във Ватикана