НОВИНИ

"Комплект конуси" пак спъна поръчка на МВР за 5 млн. лева

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отменя за втори пък като незаконна поръчка на силовото ведомство за доставка на 70 броя високопроходими автомобили.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:07, 23.03.2018
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
комплект конуси пак спъна поръчка мвр млн лева

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени за втори път поръчка на Министерство на вътрешните работи за доставка на 70 броя патрулни автомобили с висока проходимост на стойност близо 5 млн. лева. От антимонополния орган са категорични, че възлагането на доставката е незаконно, защото един от участниците е бил отстранен, без да е било необходимо. Решението на КЗК е публикувано в регистъра му.

Поръчката на МВР за доставка на високопроходими патрулни автомобили е обявена през март миналата година. Тя е разделена на две отделни позиции. Първата - за доставка на 51 патрулни полицейски автомобили с висока проходимост и втората - за доставка на 70 патрулни автомобила с висока проходимост. Общата стойност на процедурата е над 11 млн. лева. Втората част на поръчката според публикуваното обявление се финансира по споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ плюс пари от МВР. Именно тази част на процедурата е отменена от КЗК. Първата позиция вече е възложена през март тази година.

Жалба срещу конкурса е подал един от участниците в него. Доставчикът на автомобили е бил отстранен от класирането, защото е написал "комплект конуси" вместо да напише техния брой. Според него това е незаконно, защото броят от 4 конуса вече е бил включен в самото обявление на поръчката и се е подразбирало, че автомобилите трябва да бъдат окомплектовани. Така на първо място е класирана друга фирма.

В свое становище от МВР изтъкват, че аргументите на жалбоподателя са неоснователни и молят антимонополистите да отхвърлят жалбата. Същото прави и класираният на първо място участник. От Министерството на вътрешните работи посочват още, че отстраненият участник е бил дисквалифициран от конкурса заради несъответствие между окончателната цена на колите и цената без ДДС. Това е оспорено от фирмата жалбоподател и отхвърлено от КЗК. Участникът обжалва първото решение на КЗК пред Върховния административен съд. Със свое решение от юли миналата година магистратите отменят решението на КЗК и налагат ново произнасяне.

Проверката на КЗК е показала, че жалбата е основателна, тъй като наистина в документацията е оказан точният брой на изискваните конуси, а именно четири броя. Оттам тяхното обозначение като комплект не е в разрез с правилата, смятат от КЗК. В решението на КЗК се казва, че "буди недоумение фактът, че комисията има изразени съмнения относно собствените си разписани изисквания и има неяснота "колко броя от посоченото оборудване съдържа или колко броя образуват един "комплект".

Освен че отменя решението за класиране на участниците в поръчката, КЗК присъжда на МВР да заплати 4500 лева разходи по обжалването на фирмата-жалбоподател. И това решение на КЗК обаче може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Среща на върха ЕС-Турция във Варна ще има, решиха европейските лидери
​Среща на върха ЕС-Турция във Варна ще има, решиха европейските лидери
Космическата станция Тянгун 1 ще падне на Земята най-вероятно до 5 април
Космическата станция "Тянгун 1" ще падне на Земята най-вероятно до 5 април