НОВИНИ

Композиторът Йохан Йохансон почина на 48-годишна възраст

Йохан Йохансон, исландският композитор на филмова музика, известен с умелото съчетаване на класически звук със съвременна електроника, е починал на 48-годишна възраст, съобщават световните агенции, позовавайки се на мениджъра му.

bnt avatar logo
от БТА
13:53, 11.02.2018
Чете се за: 00:51 мин.
Още
композиторът йохан йохансон почина годишна възраст

Йохансон е открит мъртъв в петък в апартамента си в Берлин. Причината за смъртта му на този етап остава неизвестна. В столицата на Германия тече разследване, чиято цел е да изясни обстоятелствата около кончината на композитора. "Дълбоко съм натъжен. Загубих мой приятел. Йохан беше не само един от най-талантливите композитори, но и един от най-интелигентните мъже, които познавам", се посочва в изявлението, направено от мениджъра му Тим Хъсъм.

Йохан Йохансон е роден и израснал в Исландия. В младежките си години се е изявявал като рок музикант. Освен като композитор, е работил като сценарист и продуцент. Издал е и няколко самостоятелни албума. Сътворената от него музика към биографичния филм "Теорията на всичко" (2014) за видния учен Стивън Хокинг му носи награда "Златен глобус".

През 2016 г. Йохан Йохансон е номиниран за "Оскар" за оригиналната музика на филма "Сикарио". Като автор на музиката за "Първи контакт" получава номинации за БАФТА, "Грами" и "Златен глобус". Един от последните филми, над които е работил Йохан Йохансон, е "Мария Магдалена". Продукцията трябва да излезе на екран през март.

Даниел Пембертън, композирал музиката за биографичния филм "Стив Джобс" на режисьора Дани Бойл, казва, че когато е чул музиката за "Сикарио" на Йохансон, е останал като "поразен от гръм". "Йохан показа, че способен да твори радикално нови неща в музиката за филми за широката публика. Неговите творби са толкова уникални и страстни, че е трудно човек да си представи, че не са съществували досега", споделя Пембертън, цитиран от Франс прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
През новата седмица отново ни очакват валежи от дъжд и сняг
През новата седмица отново ни очакват валежи от дъжд и сняг
Над 600 машини почистват републиканските пътища в районите със снеговалеж
Над 600 машини почистват републиканските пътища в районите със снеговалеж