НОВИНИ

Компютърна грешка е забавила гасенето на пожара в "Нотр Дам"

Дарените средства за опожарената катедрала "Нотр Дам" в Париж надхвърлиха един милиард евро. Франция ще обяви международен конкурс за възстановянето на архитектурния шедьовър. Разследването на причините за пожара продължава. Двама служители по сигурността на катедралата са дали показания, че компютърна грешка ги е насочила неправилно към източника на огъня и са изгубили ценно време, преди да сигнализират пожарната. Подробностите вижте от Ива Стойкова.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:08, 17.04.2019
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Възможно ли е катедралата "Нотр Дам" да бъде възстановена за пет години? Обещанието на френският президент предизвика дискусии в архитектурните среди. Именно към архитектите се обръщат френските власти, за да върнат блясъка на парижката катедрала и организират конкурс за тази цел.

Едуар Филип, министър-председател на Франция: Международният конкурс ще позволи да поставим въпроса дали да възстановим по напълно идентичен начин стрелата или да изградим изцяло нова, съобразена с технологиите и условията на нашето време.
;

Следващата седмица ще бъде представен и проектозакон за дарителската кампания за катедралата, който предвижда данъчни облекчения не само за компаниите, но и за физическите лица. Предоставените средства надхвърлиха един милиард евро и се увеличават с всеки изминал час.

Последствията от пожара придобиха и други измерения. Продажбите на романа на Виктор Юго "Парижката Света Богородица" и филма по романа "Гърбушкото от Нотр Дам" се изкачиха на върха на продажбите онлайн.

Френски художници побързаха да заемат места на брега на Сена, за да запечатат в картини опожарената "Нотр Дам".

Оценката на щетите и разследването на причините за огнената стихия продължават. Стана ясно, че противопожарните екипи са пристигнали на място за по-малко от 10 минути след получаване на първото обаждане в понеделник вечерта.

;

Специална благодарност към огнеборците изказа папа Франциск по време по време на генерална аудиенция на площад "Св. Петър" в Рим.

Папа Франциск: Скъпи братя и сестри, боли ме и се чувствам толкова близък до вас. Църквата е благодарна на всички, които направиха всичко по силите си, дори с риск за живота си, за да спасят катедралата.

Светият отец подкрепи и благослови възстановителните работи и пожела те да се превърнат в общо дело.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатските коментари след идеята за промени в Закона за съдебната власт
Депутатските коментари след идеята за промени в Закона за съдебната власт
ЕП въведе стандарти за двойния стандарт на храните и за по-сигурни коли
ЕП въведе стандарти за двойния стандарт на храните и за по-сигурни коли