НОВИНИ

Компютърните измамници ощетили с над 60 млн. евро фирми от САЩ, Канада и Европа

Група, измамила фирми от Съединените щати, Канада и Западна Европа с над 60 милиона евро, е задържана у нас. По информация на "По света и у нас" са арестувани 7 души, сред тях един гражданин на Ливан и един на Ирак. Двамата чужденци са постоянно пребиваващи в нашата страна, а ливанецът е близък до бивши собственици на голям търговски център в столицата.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:02, 04.12.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Групата е действала на база бизнес шпионажа, но в киберпространството. Проучвала е компании, които търгуват с други свои контаргенти, но в отдалечение страни.

Според разследващите групата е действала поне от една година. Антимафитотите попадат на следите на измамниците във виртуалното пространство. Установяват, че един от заподозрените пробива мейл сървъри на големи фирми и в реално време копира бизнес-кореспонденцията им.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Следи се внимателно комуникацията и когато наближи момента на плащането за съответната стока и услуга, се изпраща фалшив и-мейл, който имитира и-мейла на контрагента с малка разлика - сменя се една буква или цифра. И се поканва партньорът да плати, обаче на нова сметка. Банковата сметка е на муле в България.

След това измамниците прехвърлят откраднатите парите по сметки в държави от Средния изток, където банковата система и по-либерална и без проблем се теглят големи суми в брой. От там, през офшорни компании, парите се връщат към лидерите на групата у нас.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Ливанецът и иракчанинът ли са лидерите на групата? - Да, това са основните хора, хора със сериозни възможности. Между другото са пострадали доста сериозни фирми. Две в САЩ занимаваща се една с търговия с метали и една с медицинско оборудване.

По тази схема са откраднати пари още от над 47 компании във Великобритания, Испания, Италия, Полша, и Канада. Петима от задържаните са българи на средно и ниско ниво в групата.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Това, което можем да кажем на жаргон "мулета", които са използвани за регистриране на банкови сметки. Съответно за получаване на интернет-банкиране, за да може после парите да се превеждат без лично посещение на банката по интернет. И един-двама, които са организирали комуникацията.

Според разследващи за мулета са привличани безработни, които са търсили работа чрез обяви в интернет.

При редица обиски в различни помещения днес са иззети много доказателства, включително за банкови преводи от компании към мулета в България. Възможно е да се окаже, че измамените фирми са много повече от 47, както и, че мулетата са много повече от установените до момента пет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експеримент на БНТ: Справиха ли се с PISA днешните деветокласници?
Експеримент на БНТ: Справиха ли се с PISA днешните деветокласници?
Путин обвини България, че умишлено бави Турски поток
Путин обвини България, че умишлено бави "Турски поток"