НОВИНИ

Кон причини катастрофа в София, животното гледано при скотски условия

При пътен инцидент с каруца в София пострада кобилата Мая. По думите на нейния почерпен собственик, тя е купена предната вечер за 1000 лв. Наша зрителка, станала свидетелка на катастрофата в района на Южния парк, ни потърси, за да помогнем на едно животно в беда, наранено и уплашено. Защо и как екипът на "Денят започва" спаси кончето Мая от собственика му.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
09:22, 19.08.2016
5031
Чете се за: 01:43 мин.
Още

Символ на силата, свободата и независимостта. Такъв е конят. Не и когато е принуден да живее скотски. Водена от подпийналия Иван, кобилата Мая успя да причини сериозно пътнотранспортно произшествие в центъра на столицата, отнасяйки две коли.

Светлана Българанова, свидетел на случилото се: Докато са били на червен светофар колите, той се опитва да мине между тях, помита двете коли, опитва се да се изправи и от тогава, преди 2 часа, конят беше оставен да седи на светофара. Конят е в отвратително състояние, ето погледнете...

Сериозно пострадали за щастие няма. На място пристига полиция, лекари преглеждат и подпийналия водач - ударил си ръката.

Иван: Без да искам стана. Тя внезапно спира спирачките, аз си минавам на светофар, тя спира, и ударихме се! Какво да кажем друго.

Светлана Българанова, която става неволен свидетел на ситуацията - искала да знае какво ще се случи с кончето Мая?

Светлана Българанова: Няма на кой да се обадиш реално, няма институция... Полицаите казват, на нас закона ни позволява до толкова. Как можеш да кажеш така, че ще пуснеш циганина да си прибере коня. Как да си прибере коня, като се случило такова ПТП!?


;

Ужасена от варианта кобилата Мая да се прибере с пияния Иван у дома, Светлана Българанова ни потърси за помощ. Според закона за защита на животните, който намери болно или наранено животно, е длъжен да информира приюта за животни или органите на местната власт. Свързахме се със Столична община. Последва светкавична реакция и молба да изчакаме на място институциите. През това време добри хора освободиха Мая от тежестта на каруцата. Нахраниха я.

БНТ: Този кон от кога го имаш?

Иван: Обяснения не давам! Моля Ви се, тръгвате - или не?!

БНТ: От кога го имаш този кон?

Иван: Снощи го купих.

БНТ: Вчера си го купил?

Иван: Да!

БНТ: От къде го купи?

Иван: От моята рода.

БНТ: От родата?

Иван: Да.

БНТ: За колко го купи?

Иван: 1000 лева!

1000 лв, ама без документи за собственост. Лични документи, с които Иван да докаже, че е Иван, също липсваха. Отказал алколхолна проба, Иван тръгна към ареста...

Иван: Ще ти счупя микрофона!

БНТ: Защо ще чупиш микрофона?

Иван: Защото ми е кеф!

БНТ: Кеф ти е да чупиш микрофони?

Иван: Да!

;

Каруцата му пък беше вдигната от служители на Центъра за градска мобилност. Грижите за Мая се оказа, че ще бъдат поети от Екоравновесие, а за храната ще помагат от Столичния зоопарк. Директорът на Зоопарка прегледа пострадалата при инцидента кобила.

Инж. Петър Киров, И.Д. директор на ОП "Екоравновесие": В момента чакаме каравана, на която ще бъде натоварен и ще бъде транспортиран до полицията, където ще му се окаже помощ.

Докато чакахме караваната, с екипа осъзнахме, че за първи път отразяваме ПТП, което отваря път за добра новина. И Светлана, като че ли си върна вярата...

Светлана Българанова: Някакво бездушие в общи линии от страна на всички ни, трябва да има някаква реакция и по-опасни са не хората, които реагират по някакъв начин, а тези които подминават всичките тези ситуации. И когато не се реагира. И на никой не му пука.

Когато ни пука и реагираме адекватно - светлина има.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте от 16.20 ч. по БНТ квалификациите по художествена гимнастика в Рио
Гледайте от 16.20 ч. по БНТ квалификациите по художествена гимнастика в Рио
НАСА тества успешно нов ракетен двигател за мисии до Марс
НАСА тества успешно нов ракетен двигател за мисии до Марс