НОВИНИ

Магистрати и политици разговаряха за съдебната реформа у нас

Иван Гешев няма нищо против нови механизми за контрол над главния прокурор, които са в интерес на българските граждани. Той обаче отново потвърди тезата си, че и сега българският главен прокурор не е безотговорен и безотчетен. От своя страна настоящият обвинител номер 1 Сотир Цацаров коментира визията си за работата на Антикорупционната комисия. Той е един от кандидатите да я оглави. Висши магистрати, вицепрезидентът Илияна Йотова и евродепутати участваха в конференция за мониторинга над съдебната система, организирана в Брюксел от евродепутата Емил Радев.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:29, 02.12.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

В Брюксел Сотир Цацаров коментира работата на Антикорупционната комисия, ден преди да бъде изслушан от депутати в българския парламент. Сегашният главен прокурор е един от кандидатите да оглави Комисията. Според Цацаров не са необходими повече правомощия на КПКОНПИ, а е важно да не бъдат ограничавани сегашните.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Нужните законодателни промени са за прецизиране на кръга на лицата, които са т.нар. висши публични длъжности.

Според Цацаров трябва да се засили и парламентарния контрол над антикорупционната комисия

Сотир Цацаров, главен прокурор на България: Тя да се отчита не само пред Комисията за контрол на СРС, а и пред Комисията по вътрешна сигурност и пред Комисията по противодействие на корупцията и парламентарна етика

Настоящият и бъдещият главен прокурор обсъдиха в Брюксел края на мониторинга върху съдебната система. В последния си доклад на Еврокомисията препоръча отпадането и се посочва, че България е обещала да въведе процедури за отчетността на главния прокурор.

Иван Гешев, избран за главен прокурор на България: Категорично не е вярно, че българският главен прокурор е безотговорен и безотчетен. Това е една пропагандна политическа теза. Така че българската прокуратура и специално аз нямаме нищо против срещу нови механизми на контрол, които са в интерес на българските граждани.

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която също участва в дискусията заяви, че България няма да се съгласи окончателното отпадане на механизма да бъде обвързано с новия общ инструмент за контрол на върховенството на закона. Въвеждането му може да бъде забавено, заради несъгласие на някои членки.

Илияна Йотова, вицепрезидент на България: Можете да си представите колко дълго ще се проточи дискусията как да бъде конституиран този нов механизъм за наблюдение и през цялото това време България трябва да стои на трупчета и да чака окончателното отпадане на механизма.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК затвори петиция за въздействието на АМ Струма върху Кресненското дефиле
ЕК затвори петиция за въздействието на АМ "Струма" върху Кресненското дефиле
От АПИ са готови да посрещнат първия сняг
От АПИ са готови да посрещнат първия сняг