НОВИНИ

Конференция "15 години България в НАТО" се проведе в София

Нарушаване на договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег, кибер заплахи, тероризъм и незаконна миграция. Това са основните заплахи за сигурността, заяви външният министър Екатерина Захариева на конференция "15-години България в НАТО". По време на форума стана ясно, че следващата седмица във Вашигтон ще водим преговори за закупуването на новите изтребители Ф-16.

Николай Минков
от Николай Минков
20:30, 11.04.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Външният министър Екатерина Захариева подчерта ролята на България в НАТО, като надежден партньор и съюзник.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: България изпълнява всичките си ангажименти. Участва в мисии от Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово, Ирак сега - новата мисия.

Помощник ген. секретар на НАТО акцентира върху съвременните предизвикателства , свързани с глобалната и регионалната сигурност и ролата на България..

Антонио Мисироли - помощник ген. секретар на НАТО: Преди 15 години България се присъедини със свои войници към мисията в Афганистан, която мислехме, че ще е краткотраен конфликт, а Русия беше надежден съюзник. Днес обаче Афганистан остава незавършено дело, а Русия като доверен партньор остава мечта от миналото, а в същото време Европейският съюз е изправен пред редица предизвикателства.

Посланикът на Съединените щати у нас Ерик Рубин открои ролята на България за интеграцията на Западните Балкани в структурите на Алианса. Той акцентира и върху двустранните отношения.

Негово Превъзходителство Ерик Рубин - посланик на САЩ : Тази година отчитаме 300 милиона долара американска помощ за България в областта на сигурността предоставена от 1992 година досега. Горди сме, че 5 хиляди офицери и цивилни служители от различни министерства преминаха през обучителни програми в Съединените щати, а тази година ще обучим още 60 хиляди.

Заместник военният министър генерал Запрянов прогнозира, че до лятото ще подпишем договор за новите изтребители.

генерал Атанас Запрянов - заместник-министър на отбраната: Предстоят преговори с "Локхийд Мартин" на 15 и 16 април по индустриалното сътрудничество, а от 7 до 10 май нашите преговорни екипи ще посетят Вашингтон за окончателно оформяне на проекта на споразумение.

Президентът Петър Стоянов призова НАТО да се адаптира към новите асиметрични заплахи.

Петър Стоянов - президент на България (1997-2002): И аз мисля, че смисълът от съществуването на НАТО все повече трябва да се обърне в тази посока - как да реагираме на всичко това, което ни се случва в днешно време.

Във форума взеха участие посланици, военни експерти от НАТО и учени, работещи в сферата на отбраната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осма среща на страните от Централна и Източна Европа и Китай в Хърватия
Осма среща на страните от Централна и Източна Европа и Китай в Хърватия
Воля - Българските Родолюбци представи листата си
"Воля - Българските Родолюбци" представи листата си