НОВИНИ

Конференция "Балканите в европейската интеграция - минало, настояще, бъдеще"

Политици и учени от България и други Европейски страни обсъдиха бъдещето на Западните Балкани на конференция в Софийския университет. Сред дискутираните теми бяха сигурността в Европа и дигитализацията.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
19:40, 16.05.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Западните Балкани са готови да участват в Европейската стратегия за сигурност, категоричен е македонският политик проф. Владо Бучковски.

проф. Владо Бучковски - министър-председател на Република Македония (2004 - 2006 г.): Приоритет за ЕС трябва да е осигуряване на сигурността на европейските граници. На Македония трябва да бъде даден шанс, заедно с Албания, Гърция, Турция, да гарантират за безопасността в региона.

Участниците в конференцията призоваха и за бързо разрешаване на конфликта между Събрия и Косово.

проф. Владо Бучковски - министър-председател на Република Македония (2004 - 2006г.): Проблемът между Белград и Прищина не е само вътрешен проблем на Балканите.
проф. Жарко Корач - министър-председател на Сърбия (2001 - 2004 г.), Белградски университет: Не казвайте, че няма решение. Ако искате да разрешите нещо ще успеете.

Еврокомисарят Мария Габриел изрази становището си,че по пътя към европейската интеграция Западните Балкани трябва да намалят таксите за роуминг и да осигурят бърз интернет. И обясни защо.

Мария Габриел - еврокомисар по цифрова икономика и общество: Когато говорим за свързаност, днес повече от всякога имаме нужда за това чрез комуникацията - мобилна или на данни да позволим на нас като хора да се свързваме, но и да позволим на бизнеса да иновира.

Конференцията за бъдещето на Западните Балкани продължава и утре в Софийския университет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И Гватемала откри посолство в Ерусалим
И Гватемала откри посолство в Ерусалим
​Правителството прие два от трите проекта за модернизация на българската армия
​Правителството прие два от трите проекта за модернизация на българската армия