НОВИНИ

Конференция в Европейския парламент за руското влияние в ЕС

Русия се опитва да влияе върху ЕС като подкрепя популистки партии в Западна Европа, застава зад съмнителни енергийни проекти и разпространява фалшиви новини. Около тази позиция се обединиха експерти и евродепутати, участващи в конференция в Европарламента, озаглавена "Троянските коне на Русия в Европейския съюз". Още по темата в репортажа на Десислава Апостолова и Борислава Инджиева.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:50, 10.04.2018
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Колко голямо е влиянието на Русия върху Евросъюза и какви методи използва Москва? Отговор на тези въпроси търсиха експерти и евродепутати в Брюксел. Според Андрей Ковачев дезинформацията и фалшивите новини са сред основните начини за влияние и те пряко засягат и България.

Андрей Ковачев - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: "Знаем, че имаме достатъчно много интернет сайтове, където се разпространяват фалшиви новини - ЕС забраняваше розовите домати, шкембе чорбата, ракията, кръщенетата, православието и какво ли не още. На тези фалшиви новини трябва да се отговаря с истината и то незабавно, за да не се разпространяват и да не бъдем свидетели на това как хората се манипулират".

Давид Аландете от испанския "Ел Паис" смята, че Русия е проникнала с троянски коне в много европейски държави, подкрепяйки популисти партии и намесвайки се в националните избори. Според него Москва е застанала и зад сепаратистите на Пучдемон в Каталуния.

Давид Аландете - управляващ редактор на "Ел Паис", Испария: "Основната цел на Русия в случая с Каталуния беше да създаде разделение с ЕС, да представи държавите членки като недемократични, разделени и неуважаващи европейските ценности".

Според руския експерт Иля Заславски руските олигарски са най-ефективните троянски коне на Русия в Европа, защото използват парите си да купуват политическо влияние. Той смята, че Москва подкрепя не само крайнодесни или крайнолеви, но всякакви партии, които са ѝ удобни.

Иля Заславски - експерт Кралския институт за международни отношения в Лондон: "- ЕС трябва да забрани нелегалните дарения и да направи така, че политици на високи позиции не трябва да имат право да работят като лобисти на руската държава като се пенсионират.

- Имате предвид Шрьодер?

- Да, в Русия има термин шрьодеризация, но не става дума само за Герхард Шрьодер и за хиляди и хиляди западни политици, които сега са активни на Изток".

Според европейските експерти голямото предизвикателство пред Брюксел сега е да не допусне руска намеса на предстоящите европейски избори догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден за цифровите технологии в Брюксел
Ден за цифровите технологии в Брюксел
Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Косово Хашим Тачи
Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Косово Хашим Тачи