През октомври 1968 година трима български студенти по история са арестувани и хвърлени в затвора за разпространение на позиви срещу агресията на армията на Варшавския договор в Чехословакия. Позивите са в защита „Пражката пролет“, а студените са единствените в България, които реално протестират срещу окупацията. Днес, конференция в Софийския университет припомни събитията отпреди 50 години. Присъстваха и посланиците на Чехия и Словакия у нас.

Едуард Генов, Валентин Радев, Александър Димитров - от тях жив е само Александър. Днес той дойде на конференцията „Тримата срещу потъпкването на Чехословашката пролет“, за да разкаже своите спомени. За септември 1968 г., когато тримата напечатват позивите „Вън войските на марионетката Живков от ЧССР“.

Александър Димитров: Трябва да има памет. Новите поколения трябва да познават историята. Да не повтарят нейните грешки, това е най-важното, затова се учи историята.

През ноември миналата година тримата получиха най- високото отличие на Словакия за чужденци - орденът „Бял двоен кръст, трета степен“. Чешкият сенат пък ги награди за защитата на демокрацията в Европа.

н. Пр. Душан Щраух, посланик на Чешката република: Когато дойдох тук, не знаех за този героизъм в България, дълбоко се покланям и много се радвам, че лично се запознах с г-н Димитров.
н. Пр. Мануел Корчек, посланик на Словакия: Когато се запознах с техните биографии, се убедих, че още тогава това е била позиция, която те са отстоявали през целия си живот.

За историците, изследващи периода, за писателите, написали книги за "Пражката пролет", тримата са измили срама от челото на българската нация.Така както и Чехословакия е измила срама от челото на тогавашния социалистически лагер.