НОВИНИ

България посреща представители на технологичния елит

България иска да се превърне в регионален център на цифровата икономика в Източна Европа. Тази цел отново беше поставена на форума IT Hub Connect, започнал днес в София Тек Парк. Форумът, който е в рамките на българското европредседателство, събира представители на бизнеса и водещи технологични компании, според които дигиталната трансформация е сред най-големите световни предизвикателства на XXI век.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
12:22, 26.03.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Иновации, регулации и инвестиции. България отново попадна в центъра на дебата за дигиталното бъдеще. С двудневната конференция в София страната иска да затвърди репутацията си на Силициевата долина на Източна Европа.

Мария Габриел - еврокомисар по цифровата икономика и общество: България е регионален лидер в областта на цифровите технологии, независимо дали става въпрос за стартъпите, дали става въпрос за европейския суперкомпютър или за броя сертифицирани специалисти в информационните и комуникационни технологии.
Лиляна Павлова - министър за българското председателство на Съвета на ЕС: Цифровизацията и развитието на IT индустрията за нас е също така национален и регионален приоритет. България пое водеща роля и работи усърдно Балканите да станат IT hub на Европа.

Освен с другите европейски държави, България ще се стреми да развие партньорството си с технологичните лидери на още два континента. Организатори на първото издание на форума са индийско-българската и американската бизнес камари.

Ерик Рубин - посланик на САЩ в България: Американските компании, особено тези в сферата на информационните технологии, са сред водещите инвеститори в България и са създали хиляди добри работни места. Отвъд това обаче те пренесоха своите технологии, огромния си опит в иновациите и желанието си да помогнат на обществото.
адв. Борислав Боянов - председател на Индийско-българската бизнес камара: Това, което ние искаме да направим също, е да допринесем за диалога между бизнеса и ЕК. [...] Европа беше загубила скорост в сравнение с Азия и с Америка и сега ние трябва да догонваме, особено в дигитализацията.

За конференцията в София пристигат представители на технологични гиганти като Фейсбук, Гугъл, Майкрософт и други. Участието им е силно свързано с подобряването на киберсигурността на потребителите, както и с дългоочакваното навлизане на новия европейски регламент за защита на личните данни в края на месец май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конференция за създаване на Службата на европейския прокурор в София
Конференция за създаване на Службата на европейския прокурор в София
Ключова среща на върха ЕС-Турция във Варна
Ключова среща на върха ЕС-Турция във Варна