Президентът Румен Радев заяви, че за първи път повече военни постъпват в армията, отколкото напускат, което е добра тенденция. Изказването си той направи след конференция за състоянието на армията, която събра министъра на отбраната и висши военни. Българската армия е в състояние да изпълнява конституционните си ангажименти по запазване суверенитета и териториалната цялост на страната, въпреки старата техника и недостига на военни, са основните изводи от конференцията.

Армията успява през последната година да пребори негативната тенденция по отношение на недостига на военни, финансирането и ученията, но модернизацията продължава да е проблем, заяви президентът Румен Радев. Трите проекта за бронирана машина, самолет и кораб не вървят заедно, въпреки обещаното от кабинета.

Румен Радев, президент на Република България: Видяхме какъв е ефектът, когато политиците грубо и изключително некомпетентно се вклиняват в едни ясно регламентирани процеси. В момента има пълна неяснота по отношение на финансирането на другите два проекта след, мога да кажа, това приключение, в което ни вкараха политиците, финансово приключение, по отношение на изтребителя.
​Румен Радев: Правителството няма собствена позиция по въпроса за Венецуела

​Румен Радев: Правителството няма собствена позиция по въпроса за Венецуела

България не трябва да се намесва в спора за Венецуела, но най-страшното е, че българското правителство няма собствена позиция по въпроса. Това каза пр...

Президентът коментира и думите на премиера, че през годините е купувана само транспортна техника, с която генералитетът да може да се изнесе при война.

Румен Радев, президент на Република България: Аз намирам думите на премиера за несполучлива шега. Българската войска много пъти е спасявал българската държава, докато политици неведнъж са я проваляли.
Началникът на отбраната: Годината беше успешна за армията ни

Началникът на отбраната: Годината беше успешна за армията ни

Тази година беше успешна за българската армия. Въпреки финансовия недостиг, армията постигна всички задачи и цели, които бяхме поставили, каза начални...

© БГНЕС

Повече средства за привличане на военни и модернизация с трите проекта - продължават да са двата основни акцента в развитието на армията и през тази година. Недостигът на военни е 5700 души.

ген. Андрей Боцев, началник на отбраната: За периода до 2021 г. са разчетени средства за допълване допълнително на по 800 длъжности годишно.
Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Ако тенденциите по отношение на отпускане на необходимите средства на МО за въоръжените сили продължат в тази посока, армията ще се развива бързо в правилната посока.

Армията продължава да се включва с по 140 военни годишно в подкрепа на МВР за охрана на българо-турската граница.

Най-елитните части на НАТО в “Единен тризъбец” 2018

Най-елитните части на НАТО в “Единен тризъбец” 2018

Светкавичен отговор на заплахи за териториалната цялост и сигурността, на която и да е страна-членка на НАТО. Tова е само една от целите пред най-голя...

През 2018 г. армията е участвала и в 301 учения, 46 от които са международни. 30 са българо-американсите съвместни подготовки. В 87 операции армията е помогнала и на населението в България.

Освен състоянието на армията, президентът Румен Радев коментира още и разнобоя в позицията между него и правителството за Венецуела. По думите му, външната намеса можело да ескалира проблема във Венецуела в международен план.Обясни и че никой не е потърсил позицията му.

Румен Радев, президент на Република България: Българското правителство няма собствена позиция. Така че нямам какво и с кого да обсъждам. Въпреки това аз изпратих моята позиция, много добре аргументирана още предния ден преди Съвета по сигурност и виждате че за пореден път правителството се крие зад колективната безотговорност на органи като Съвета по сигурност, който има правомощия във вътрешни проблеми.

Президентът посочи още, че липсва съгласуваност между него и правителството и по международни въпроси, пряко свързани с българските интереси - като Договора за добросъседство с Македония.

Румен Радев критикува изказването на премиера за отбранителната техника

Румен Радев критикува изказването на премиера за отбранителната техника

Президентът Румен Радев заяви, че за първи път повече военни постъпват в армията, отколкото напускат, което е добра тенденция. По думите му, отделят с...