Още през следващата седмица в края на срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани в София могат реално да стартират първите проекти за страните от региона. Такива са очакванията на министъра за българското председателство Лиляна Павлова. Тя участва във форум за толерантността в Западните Балкани като ключ към Европа.

Темата за Западните Балкани вече е припозната като ключов приоритет в европейския дневен ред, посочи министър Лиляна Павлова. Това е заложено и в политическата декларация, която трябва да приемат евролидерите на най-важната среща в рамките на българското председателство.

Лиляна Павлова - министър за Българското председателство на Съвета на ЕС: Ние сме дълбоко убедени, че Европа, че европейският проект няма да е завършен, ако в нашето европейско семейство не участват държавите от Западните Балкани.

Анексът към декларацията ще определи конкретни приоритети и проекти, важни за държавите от Балканите. Те са свързани с институционалните реформи, върховенството на закона, сигурността, миграцията, както и свързаността - транспортна, енергийна, дигитална, образователна. В края на срещата могат да бъдат подписани и първите меморандуми за реализация на част от тези проекти. Западните Балкани са част от колективната сигурност на Европейския съюз, посочи на форума заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Цветан Цветанов - заместник-председател на ГЕРБ: София може да бъде център на всички важни политики и решения, които могат да бъдат вземани за реалната европейска перспектива пред Западните Балкани.

Цветанов увери, че всички институции у нас са ангажирани с темата за евроинтеграцията на страните от региона.

Лиляна Павлова - министър за Българското председателство на Съвета на ЕС
Лиляна Павлова - министър за Българското председателство на Съвета на ЕС © БТА