НОВИНИ

Конференцията за климата завърши с ползотворен край

След две седмици работа и последна безсънна нощ, Конференцията на ООН за климата в Бон тази сутрин завърши с положителен резултат. Ангажиментите по Парижкото споразумение остават, постигнат е напредък по ключови елементи от неговото изпълнение.

bnt avatar logo
от Надежда Бонева
21:28, 18.11.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Голямата цел на конференцията в Бон бе историческото Парижко споразумение от 2015-та да не остане символично, а да се върви към конкретни стъпки и сутринта председателят на форума обяви успешен край.

Франк Банимара, премиер на Фиджи и председател на на Конференцията за климата 201: Свършихме си работата. Както казвам през цялото време , целият свят е в едно кану, ние поставихме едно кану от Фиджи пред тази зала, за да напомня този факт. . На тази конференция му дадохме отличен курс, нека си тръгнем от Бон наистина решени да завършим това пътуване.

12 часа преговори тази нощ донесоха известен компромис по един от спорните елементи - финансовата помощ за приспособяването на развиващите се страни. Ключов е напредъкът по изработването на правила за прилагането на Парижкото споразумение, включително как да се измерват и съобщават въглеродните емисии. Правилата трлябва да са готови до декември догодина, когато Полша ще е домакин на следващата конференция за климата. За да бъде спазена и целта от Париж за овладяване на глобалното затопляне под два градуса годишно, догодина ще започне и преглед на съществуващите планове за ограничаване на въглеродните емисии.

Ян Шишко, министър на околната среда на Полша и председател на следващата конференция за климата. Всички тези постижения потвърждават силната ни воля за сътрудничество и решимостта ни. Това означава, че успехът на следващата конференция в Катовице е много близо.

Еколозите имат критики към резултатите от Бон. Факт е обаче, че нито една държава не последва примера на САЩ за оттегляне от Парижкото споразумение, а Сирия се присъедини към него. Американската делегация имаше една проява - в полза на въглищата. Много по-силно се чуха гласовете от обществената коалиция отвъд океана, решена да следва целите от Париж на местно ниво.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втора смъртоносна катастрофа за деня в Ловешка област
Втора смъртоносна катастрофа за деня в Ловешка област
Цветан Цветанов: Димитър Главчев остава депутат
Цветан Цветанов: Димитър Главчев остава депутат