НОВИНИ

Конфискуваха 69 тона опасен боб

Агенцията по безопасност на храните не допусна до търговската мрежа близо 70 тона бял боб със завишено количество пестицид малатион. Стоката е открита в склад за търговия на едро в Девня. Тя е с етиопски произход, доставяна е от Румъния и е била предназначена за българския пазар. Цялата доставка е блокирана в склада и ще бъде унищожена.

bnt avatar logo
от Елена Георгиева
22:12, 21.04.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
конфискуваха тона опасен боб

За доставката на бял боб със завишено съдържание на пестицид малатион властите са предупредени в началото на април от колегите си в Румъния, които са взели проби от партидата. У нас лабораторните изследвания потвърждават наличието на пестицид и инспекторите от дирекцията по безопасност на храните във Варна блокират стоката.

д-р Златина Димова - директор на Областна дирекция по храните - Варна: "Цялото количество от 69 тона е налично в склада, няма да бъде разпространен на територията на България. Съгласно изискванията не е допустимо хранителен продукт за консумация от хора боб да съдържа пестициди".

Пестицидът малатион, открит в боба, се използва за обработка на складови помещения срещу зарази. Предполага се, че по този начин той е попаднал в спряната доставка. При използване на препаратa са възможни нежелани реакции като алергичен дерматит, парене по кожата, обрив.

д-р Златина Димова - директор на Областна дирекция по храните - Варна: "Нашата рамка в контрол на храни е недопускане съдържание на пестициди, а иначе какви са последствията за здравето на хората, те с натрупването вероятно биха били доста сериозни".

Не е установена вина от страна на търговската фирма. Според властите търговецът няма как да знае за наличието на пестицида в боба до излизане на резултатите. Цялата доставка ще бъде унищожена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От министерството на туризма очакват добър летен сезон
От министерството на туризма очакват добър летен сезон
Английските поданици почитат рождения ден на кралица Елизабет II
Английските поданици почитат рождения ден на кралица Елизабет II