НОВИНИ

Конфликт между Израел и ЮНЕСКО

Страните членки на ЮНЕСКО приеха отново резолюция, която критикува Израел за ограничаването на достъпа на мюсюлмани до свещено място в Йерусалим. Решението беше посрещнато с раздразнение от израелското правителство, което бе провокирано и от факта, че в резолюцията се използват само арабските имена на въпросното място.

Георги Петров
от Георги Петров
09:18, 14.10.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Храмовият хълм за евреите или Благородното светилище за мюсюлманите е свещено място за християнската и ислямската религия, но към момента израелските власти ограничават достъпа на мюсюлманите до него. Във връзка с това ЮНЕСКО поднови резолюция, която подлежи на преразглеждане всяка година, с която осъжда мерките на израелското правителство.

В текста на документа мястото е наречено единствено Благородното светилище или Харам аш Шариф. Президентът на страната Бенямин Нетаняху отвърна на резолюцията с незабавно официално изказване.

Бенямин Нетаняху, президент на Израел: Театърът на абсурда в ЮНЕСКО продължава и днес организацията прие друго заблудено решение, което казва, че народът на Израел не е свързан с Храмовия хълм и Стената на плача. Да се обяви такова нещо е същото, като да се каже, че Китай не е свързан с Великата китайска стена или че Египет не е свързан с пирамидите.

Говорител на палестинския президент Махмуд Абас подкрепи резолюцията, като я нарече "важно послание към Израел, че трябва да прекрати окупацията си и да признае палестинската държава с Йерусалим като нейна столица". Резолюцията беше приета с 24 гласа "за", 6 "против" и 26 "въздържали се".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ2 празнува своя 5-и рожден ден
БНТ2 празнува своя 5-и рожден ден
Мечо Пух стана на 90 години
Мечо Пух стана на 90 години