НОВИНИ

Конфликтът НАТО - Русия за новата руска крилата ракета остава

НАТО и Русия не успяха да разрешат спора си за разработваната нова руска крилата ракета, която може да носи ядрено оръжие. Според Вашингтон и останалите съюзници от Алианса, Москва нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег - ключово споразумение за контрол над въоръженията. Днешната среща на Съвета НАТО-Русия в Брюксел не доведе до отстраняване на противоречията. Още подробности вижте от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
22:24, 25.01.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

НАТО обвинява Русия, че новата руска ракета представлява пряка заплаха за Европа. На последната среща на въшните министри от Алианса през декември, Америка даде срок на Русия до 2 февруари да се върне съм Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, който датира от времето на Студената война. Ако това не стане, Вашингтон ще задейства шестмесечна процедура по изтегляне от споразумението. Днешната среща не доведе до промяна на позициите.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Няма реален напредък, защото Русия не показа желание да промени позицията си. Но Русия все още има възможност да се върне към споразумението и ние я призоваваме да се възползва от нея.

Според Столтенберг договорът губи смисъла си, ако не се спазва.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Трябва да осъзнаем, че договорът е в реална опасност. Затова призовахме нашите военни командвания да преценят какви са последствията от един свят без Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, в който Русия продължава да разполага такива ракети. Не искам да спекулирам какви ще са изводите.

Русия отхвърля обвиненията на НАТО и твърди, че нейните ракети са с малък обсег и са извън обхвата на договора. Москва обвинява Вашингтон, че използва фалшив претекст, за да излезе от договора, за да може да разработена нови ракети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малките търговци поискаха ефективни присъди за незаконна продажба на горива
Малките търговци поискаха ефективни присъди за незаконна продажба на горива
Стена на хвостохранилище рухна в Бразилия, има жертви
Стена на хвостохранилище рухна в Бразилия, има жертви