НОВИНИ

Конгрес на ЕНП избира водещия кандидат за евроизборите

Премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов ръководи делегацията на партията, която участва днес и утре в Конгреса на Европейската народна партия във финландската столица Хелзинки. На него партията ще избере водещия си кандидат за евроизборите догодина. Двамата претенденти са Манфред Вебер и Александър Стуб. В конгреса участват и представители на "България на гражданите" и СДС. Вижте още от специалните ни пратеници Десислава Апостолова и Борислава Инджиева.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:26, 07.11.2018
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Европейската народна партия има най-много евродепутати в Европарламента. Ако след евроизборите догодина тя отново е първа политическа сила, нейният водещ кандидат ще оглави Европейската комисия. Утре делегатите на конгреса ще избират между Манфред Вебер или Александър Стуб. Партия ГЕРБ вече обяви, че подкрепя Вебер.

Манфред Вебер - претендент за водещ кандидат на ЕНП: Управлението на ГЕРБ в България е много силно. Точно затова се радвам, че ме подкрепиха. Да имаш подкрепата на една такава силна партия помага много в изборната кампания.

Другият кандидат Александър Стуб коментира през БНТ, че уважава решението на ГЕРБ, но според него изненади все пак са възможни.

Александър Стуб - претендент за водещ кандидат на ЕНП: Винаги съм бил добър приятел на България. За щастие утре вотът е таен, така че се надявам българските делегати да избират с разума и сърцето си най-добрия кандидат.

Според Цветан Цветанов подкрепата на ГЕРБ за германския кандидат е естествена, защото ГЕРБ си сътрудничи с партия на Вебер - баварския Християнсоциален съюз. Цветанов се надява след следващите избори ГЕРБ да има още повече евродепутати от сегашните шест.

Цветан Цветанов - зам-председател на ГЕРБ: Манфред Вебер е енергичен, компетентен, всеотдаен и за него каузата Европа и сигурността на Европа е ключовото нещо, към което той ще се стреми.

Представителите на "България на гражданите" все още не избрали за кого ще гласуват.

Димитър Делчев - лидер на Движение "България на гражданите": При всички положения ще подкрепим този, който поеме контретни ангажименти към България и по-конкретно към борбата с корупцията.

Найден Зеленогорски - Движение "България на гражданите": За нас България трябва да бъде част от ядрото на Европа, а не периферия. Моето лично мнение е, че трябва да вървим към една федерализирана Европа.

Тази вечер премиерът Бойко Борисов участва в среща на лидерите, на която ще присъстват Ангела Меркел, Себастиян Курц, Виктор Орбан и всички останалите премиери и президенти от ЕНП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Азерският газ потича към България през 2020 г.
Азерският газ потича към България през 2020 г.
АБВ настоява за позиция по договора САЩ - Русия за ракетите със среден обсег
АБВ настоява за позиция по договора САЩ - Русия за ракетите със среден обсег