Със скандал започва вторият важен партиен конгрес преди президентските избори в Съединените щати. Очаква се на него Хилари Клинтън да бъде номинирана за кандидат на демократите. Часове преди началото председателят на Националния комитет на партията Деби Васерман Шулц обяви, че се оттегля, след като сайтът Уикилийкс разпространи изобличаваща кореспонденция.

Конгресът във Филаделфия се провежда при строги мерки за сигурност. Ангажирана е и Сикрет сървис заради участието на президента Барак Обама, вицепрезидента Джо Байдън и бившия президент Бил Клинтън.

След републиканците и демократите н се разминаха без скандал. Председателката на Националния комитет беше посрещната с викове "срам!".

Деби Васерман Шулц, председател на Националния комитет на демократите: Благодаря на всички! Моля, успокойте се...

Виждам, че има интерес към присъствието ми тук. Има интерес и от страна на пресата. Това показва, че Флорида е най-важният щат в битката. Ще направим всичко, така че Хилари Клинтън да бъде избрана за президент на Съединените щати.

Най-силно протестираха привърженици на сенатора Бърни Сандърс. Той се бореше за кандидат-президентската номинация, но се принуди да обяви подкрепа за Хилари Клинтън. И ръководството на Демократическата партия е подкрепяло бившия държавен секретар и дори е саботирало кампанията на Сандърс. Това разкриват 19 000 имейла на членове на Националния комитет, публикувани от Уикилийкс. Някои се надяват, че Сандърс вече има шанс да получи номинацията. Но има опасения, че скандалът ще разклати партията в решаващ момент. За пробива в системата се подозират и хакери отвън, включително от Русия.

Силите на реда във Филаделфия имат тежката задача да охраняват форум, на който ще говорят първите лица в държавата. Конгресът ще струва на партията близо 85 млн. долара. Градските властите изхарчиха за оправяне на улици и фасади към 700 000, но разчитат не само да си върнат вложеното. Очаква се форумът с 50 000 гости да донесе на Филаделфия печалба от поне 350 млн. долара.