Саудитска Арабия е под все по-силен международен натиск да съдейства на разследването на убийството на журналиста Джамал Хашоги. То беше извършено миналия октомври в саудитското консулство в Истанбул. Специален докладчик на ООН потвърди, че Рияд е отговорен за престъплението. А във Вашингтон се очаква официалното заключение на Белия дом дали то е било поръчано от престолонаследника на Саудитска Арабия.

Разузнаването на Съединените щати вече изрази мнение, че убийството на Хашоги е било поръчано от принц Мохамад бин Салман. Президентът Доналд Тръмп обаче не иска да жертва стратегическото си сътрудничество с Рияд заради човешките права. Но 7 влиятелни сенатори, сред които и един от съюзниците на Тръмп в Конгреса - Линдзи Греъм, внесоха законопроект за ограничаване на продажбата на оръжие на Саудитска Арабия. Гласуването се очаква идната седмица.

Междувременно специалният докладчик на ООН Аниес Каламар завърши едноседмичната си мисия в Турция със заключение, че бруталното убийство на Хашоги безспорно е планирано и извършено от саудитската държава.

Абдулхамит Гюл, министър на правосъдието на Турция: Надявам се този доклад да активизира международната общност и това да допринесе за разкриването на всички извършители.
ООН изпрати експерт в Турция да разследва случая "Хашоги"

ООН изпрати експерт в Турция да разследва случая "Хашоги"

ООН изпрати в Турция специалния си докладчик за произволните екзекуции заради случая "Хашоги". Анес Каламар ще оглави "независимо международно разслед...

Каламар се очаква да публикува през май официален доклад, който обаче не е задължително да доведе до санкции на ООН срещу Рияд.

Хатидже Ченгиз, бивша годеница на Джамал Хашоги: Никакви санкции няма да върнат Джамал. Но за тези, които го обичахме, е важно убийците му да бъдат наказани, а отговорните - съдени.

Четири месеца след убийството дори не са открити тленните останки на Хашоги. 11 души са подсъдими в Рияд за убийството.