Конгресът на Съединените американски щати е дал разрешение България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 изтребителя F-16 Блок-70 на стойност 1 милиард и 600 милиона долара.

Това съобщи военното ни министерство, като цитира съобщение, качено на сайта на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ.

Вече тече двуседмичния срок, в който американското правителство ще предостави на българската страна проект на договор с очаквана цена за придобиване на самолетите в рамките на 1 милиард и 200 милиона долара.

Първоначално българският парламент даде мандат за преговори, при който цената на изтребителите не трябваше да надхвърля 1 милиард и 800 милиона лева. По-късно депутатите гласуваха допълнително решение, международният договор да може да се отклони от посочената цена.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Това е рамката, която Конгресът дава като максимум, която разрешава на правителството да сключи сделка максимум на такава цена. Това по никакъв начин не означава, че стойността на самолетите, ако ги закупим, ще бъде 1,6 млрд. Това е таванът, който разрешава Конгресът. Оттук нататък разговорите продължават. Аз очаквам до две седмици да се изпрати проекта за договор, за да можем конкретно да почнем да го обсъждаме.