НОВИНИ

Конгресът на САЩ официално обяви Тръмп за победител в президентските избори

Конгресът на САЩ официално потвърди победата на републиканеца Доналд Тръмп на президентските избори, състояли се на 8 ноември 2016. Майк Пенс съответно бе избран за вицепрезидент.

bnt avatar logo
от БТА
22:32, 06.01.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света
конгресът сащ официално обяви тръмп победител президентските избори

Съвместното заседание на двете камари премина под председателството на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, който по конституция е лидер на Сената, и лидера на Камарата на представителите - републиканеца Пол Райън. В тържествена обстановка бяха прочетени резултатите от гласуването, подготвени от всички 50 щати и от столичния федерален окръг Колумбия. Бюлетините на членовете на Избирателната колегия бяха внесени в залата в две ковчежета от червено дърво. Всяка бюлетина се прочиташе от специално назначени законодатели - членове на преброителната комисия.

Някои от демократите, провиквайки се от място, повдигнаха редица възражения при преброяването и удостоверяването на гласовете на членовете на Избирателната колегия от някои щати с цел да оспорят резултата. При това те се мотивираха с твърдението, че правителството на Русия се е опитало да се намесва в хода на избирателната кампания. Всички техни възражения обаче бяха отхвърляни едно по едно от Байдън по формална причина - че не са официално подкрепени от нито един член на Сената, както изискват правилата.

В залата имаше и протестиращи зрители, които дори се опитаха да попречат на Байдън да обяви окончателните резултати. Наложи се охраната на Конгреса да се намеси и да ги изтика извън залата. "Той не трябва да стане президент", провикна се един от младежите, преди да бъде изведен.

В крайна сметка Тръмп получи 304 гласа в Избирателната колегия, която избира президента, а кандидатката на Демократическата партия Хилари Клинтън - 227. Седем протестни гласа бяха подадени за други кандидати. За избиране на президент са необходими 270 гласа.

Тръмп и Пенс не присъстваха в залата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС ни успокои да не бързаме с избора на еврокомисар
ЕС ни успокои да не бързаме с избора на еврокомисар
Стрелецът от Форт Лодърдейл носел военен документ за самоличност
Стрелецът от Форт Лодърдейл носел военен документ за самоличност