Конгресът на САЩ ще разследва твърденията на ЦРУ, че Русия се е намесвала в президентските избори в САЩ през ноември в подкрепа на Доналд Тръмп, заяви днес лидерът на републиканците в Сената, Мич Макконъл.

© Архив

Той каза пред репортери, че разследването ще бъде извършено от сенатската комисия по разузнаването. Двама ключови сенатори републиканци - Джон Маккейн и Линдзи Греъм, който е отявлен критик на новоизбрания президент, заедно с двама сенатори демократи, са поставили въпроса за такова разследване на действията на Кремъл.

"Очевидно е, че всякаква намеса от чужбина в нашите мерки за киберсигурност, е обезпокоителна и аз силно осъждам подобни действия", каза Макконъл.

ЦРУ преди няколко дни оповести извода си "с висока степен на надеждност", че Русия се е опитвала да повлияе върху изборния резултат в полза на републиканеца Доналд Тръмп, който по време на кампанията изрази адмирации за действията на руския лидер Владимир Путин. Новоизбраният американски президент обаче нарече тези твърдения на ЦРУ "смехотворни".